Járvány

2020.02.11. 08:22

Ezer fölé emelkedett a járvány áldozatainak száma Kínában

Hétfőn 108 újabb haláleset történt az országban, és ezzel a halottak száma 1016-ra nőtt. Egy nappal előtte, vasárnap 97-en haltak bele a kórba – közölte kedden a Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

(200205) -- WUHAN, Feb. 5, 2020 (Xinhua) -- Patients infected with the novel coronavirus are seen at a makeshift hospital converted from an exhibition center in Wuhan, central China's Hubei Province, Feb. 5, 2020. The first makeshift hospital converted from an exhibition center in China's epidemic-hit Wuhan city began accepting patients Wednesday. The hospital can provide about 1,600 beds to infected patients. (/)

Forrás: Xinhua / AFP

Fotó: Xiong Qi

A fertőzöttek száma egy nap leforgása alatt 2478-cal emelkedett, összesen 42 638 fertőzöttről tudnak már a hatóságok, és 3996-an gyógyultak meg.

A halottak és a fertőzöttek zöme továbbra is az ország középső részén fekvő Hupej tartományból való, ahonnan elindult a járvány. Hupejben hétfőn a nap végére 103 haláleset és 2097 fertőzés történt. A halottak száma ezzel ott 974-re emelkedett.

Már tesztelik az oltást

A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közölte, hogy elkezdték egereken tesztelni a koronavírus ellen kifejlesztett, mRna kódjelű oltást. Hangsúlyozták, hogy ez csak az első lépés a szer hatásainak vizsgálatában: a későbbiekben nagyobb állatokon, így majmokon is kipróbálják a vakcinát, hogy majd biztonsággal tudják tesztelni embereken is, amennyiben hatékonynak bizonyul.

A világon számos kutatóintézet és gyógyszeripari vállalat keresi a vírus ellenszerét, Kínán kívül ugyanis 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus, és több mint 300 embert fertőzött meg.

A csöveken keresztül is fertőz?

Hongkongban keddre virradóra evakuáltak egy társasházat, több mint száz lakóját helyezték karanténba, miután két lakóról kiderült, hogy koronavírussal fertőzöttek. A két lakót tíz emelet választotta el egymástól, és szakértők arra gyanakszanak, hogy a szellőzőcsatornákon vagy szennyvízhálózaton keresztül fertőzte meg egyik a másikat.

Arcmaszkot viselő nő egy hongkongi szupermarket üres polcai előtt 2020. február 6-án
Fotó: Vincent Yu / MTI / AP

Hongkongban az elmúlt egy nap alatt hat új vírusfertőzést erősítettek meg, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma. A járványveszély miatt bezártak az idegenforgalmi, kulturális és sportlétesítmények, betiltották a tömegrendezvényeket, és márciusig hosszabbították meg az iskolaszünetet. Február 8-a óta a szárazföldi Kínából érkezőket kötelezően kéthetes karanténba zárják. A rendőrség keres két embert, aki megszegte a vesztegzárra vonatkozó előírásokat. Akár hat hónap börtönt és súlyos pénzbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Közben az amerikai média arról adott hírt, hogy az Egyesült Államokban helyi idő szerint hétfőn egy újabb – immár a tizenharmadik – emberről derült ki, hogy elkapta a koronavírust. Az illető az amerikai állampolgárok első, Vuhanból kimenekített csoportjával tért vissza az Egyesült Államokba, és kéthetes karanténban várakozott a San Diego melletti Miramar tengerészgyalogsági támaszponton. A járvány gócpontjából, a Hupej tartománybeli Vuhanból 540 amerikait menekítettek ki, és helyeztek karanténba ezen a támaszponton.

Evakuálnák az időseket az üdülőhajóról

A japán hatóságok kedden bejelentették, hogy evakuálni akarják a Tokió melletti Jokohama partjainál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó fedélzetén lévő idős utasokat, mert leginkább rájuk jelent veszélyt a kór. Sokan közülük stresszes állapotba kerültek a karantén okozta bezártság miatt. A hajó utasainak közel 80 százaléka hatvan évnél idősebb, 215-en már túl vannak a nyolcvanon, 11-en pedig 90 évesnél is idősebbek.

Védőmaszkos utasok a Diamond Princess luxushajó fedélzetén
Fotó: Ichiro Ohara / The Yomiuri Shimbun / AFP

Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik összesen 56 országból, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk. A fertőzöttek száma helyi idő szerint keddre 65-tel, 135-ra nőtt.

A Hongkongból érkezett Diamond Princess üdülőhajót Tokiótól délre, a jokohamai kikötő közelében horgonyozták le, miután kiderült, hogy a korábban Hongkongban kiszállt utasok egyike megfertőződött a vírussal.

Nem fertőződött meg a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar nő

Nem fertőződött meg koronavírussal, így elhagyhatja a kórházat az a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar nő, akin korábban a betegség tünetei jelentkeztek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalára feltöltött " target="_blank" rel="noopener noreferrer">videójában.

Szijjártó Péter közölte: az érintetten két tesztet is elvégeztek, de egyik sem mutatta ki a vírus jelenlétét.

Ugyancsak folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a magyar diplomaták azzal a három magyar emberrel, akik a Japán partjainál karanténba zárt hajón rekedtek. A vesztegzár február 19-éig tart.

Borítókép: Koronavírussal fertőzött páciensek egy vuhani kórházban 2020. február 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában