Nem először

2020.01.17. 12:54

Ezer afrikai migránst szállítanak az EU és az ENSZ pénzén Európába

Norvégiába 600, Franciaországba 150, Svédországba 200 bevándorlót telepítenek légi úton. Még Afrikán belül is repülőztetik őket.

Korábban abszurdnak tűnt, hogy a migránsokat akár repülővel is beszállíthatják Európába. De tavaly októberben már az ENSZ-hez tartozó nemzetközi migrációs szervezet (IOM) azt közölte a honlapján, hogy szeptember 11-én több mint 240 afrikai migránst szállítottak Egyiptomból a hannoveri repülőtérre – emlékeztet cikkében a V4NA nemzetközi hírügynökség.

„Az utazók Szíria, Dél-Szudán, Szudán, Eritrea és Szomália menekültjei. A csoportban 64 gyermek és kilenc csecsemő is volt” – írták.

Laurent De Boeck, az IOM Egyiptom misszióvezetője megköszönte az egyiptomi és a német kormánynak a segítséget. Az is kiderült, hogy az IOM szorosan együttműködött a Német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatallal (BAMF), az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosával (UNHCR) és a Caritas Németországgal.

A németországi érkezésüket követően a menekültek az alsó-szászországi Friedlandba utaztak, ahol elszállásolták őket és integrációs tanfolyamokat tartottak nekik, mielőtt az ország más részein telepedtek volna le.

Tavaly az IOM több mint 600 menekültet segített a német kormány nevében Németországba telepíteni. Hogy a több tízezer migráns közül vajon hogy tudták kiválogatni éppen azt a hatszázat, egyelőre talány.

Érdekes, hogy az őszi jelentésben még szó sem esett az Európai Unióról (EU). Szemben azzal a friss hírrel, amely szerint rövidesen ismét 1000 afrikai érkezik repülővel Európába, immár az EU és az ENSZ támogatásával – írja a Wochenblick cikke alapján a V4NA.

Az osztrák lap szerint bár nem reklámozták, de a „sürgősségi tranzitmechanizmus” (EMTM) már 2017 óta működik, és azóta 5000 bevándorlót szállítottak át légi úton Európába. Olykor utólag is fény derült „apróbb” szállításokra. Például 100 „menekült” áthelyezése Nigerből közvetlenül Olaszországba, 400 szomáliai átszállítása egy közvetlen repülőjárattal a németországi Kasselbe.

Ezúttal 1000, Líbiából induló és Afrikában „ideiglenesen parkoló” migráns fog hamarosan új otthont találni Norvégiában (600-an), Franciaországban (150-en) és Svédországban (200-an). Az átszállítás szintén repülővel történik. Az egészet az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) közötti megállapodás teszi lehetővé Niger és Ruanda partnerországokkal, az Európai Unió társfinanszírozásával.

Azokban az országokban hoztak létre úgynevezett „vészhelyzeti tranzitközpontokat” (EMTC), ahol a kivándorlásra jelentkezők addig maradhatnak, amíg a befogadó országokat meg nem találják számukra. Ezekben a táborokban főként Eritrea, Etiópia, Szomália és Szudán állampolgárai tartózkodnak, Nigerben körülbelül háromezren. Ruanda tavaly lett része a megállapodásnak és beleegyezett abba, hogy északról, Líbiából 500 főt befogad a saját táborába (más források szerint ez akár 30 ezer is lehet).

Ezt a több mint 2000 kilométeres délre utaztatást a líbiai táborokból Ruandába úgyszintén csak repülővel lehet megtenni. De ami fontos: az ENSZ „nagyon elégedett” Ruandával, a pénz pedig valószínűleg nem számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában