háborús helyzet

2020.12.09. 15:00

Etiópia elutasítja a független vizsgálatot a Tigrében elkövetett bűncselekmények ügyében

Több nemzetközi szervezet jobban rá akar látni az országban történő eseményekre.

Az etióp kormány elutasítja, hogy független vizsgálat induljon a tigréi fegyveres konfliktusban elkövetett bűncselekmények kivizsgálására, mondván, hogy „nincs szüksége bébiszitterre”.

Szerdai hírügynökségi beszámolók szerint Redvan Husszein, az etióp kormány egyik magas rangú tisztviselője újságíróknak előző este azt mondta, hogy Etiópia csupán akkor kér másoktól segítséget, ha úgy érzi, neki nem sikerült lefolytatni a vizsgálatot. Hozzátette, aki azt feltételezi, hogy az addisz-abebai kormány nem tud ilyen vizsgálatot elvégezni, lekicsinyli a kormányt.

Több nemzetközi szervezet jobban rá akar látni az etióp kormányerők és Tigré tartomány lázadó kormányzata között egy hónapja tartó fegyveres konfliktusra, amelyben emberek ezrei, köztük civilek haltak meg. Legalább egy súlyos mészárlást már dokumentáltak, de tartani lehet attól, hogy több ilyen vérengzés is történt.

Közben egyre nagyobb a csalódottság a külvilágtól nagyrészt elszigetelt Tigré tartományban, ahol hatmillió lakosnak nagy szüksége van élelmiszerekre és gyógyszerekre, és ahol körülbelül egymillió ember kényszerült otthona elhagyására. Mivel a térséggel megszakadt a távközlési kapcsolat, és a szállítmányok sem jutnak el oda, nincs rálátás az ott történtekre, illetve nagy erőfeszítésekbe telik a szemben álló felek állításainak ellenőrzésére.

Abij Ahmed etióp kormányfő november 4-én jelentette be, hogy harcba szállt a Tigréi Népi Felszabadítási Fronttal (TPLF), amely a hatalomra kerülése előtt három évtizedig uralta az addisz-abebai kormányt. Ahmed hivatali ideje alatt a TPLF fokozatosan kiszorult a hatalomból. A lázadók azt vetik a központi kormányzat szemére, hogy a koronavírus-járványra ürügyén egy évvel elhalasztotta a parlamenti választásokat. Álláspontjuk szerintük Abij Ahmedre mandátuma már lejárt.

A szemben álló felek egymást vádolják jogsértések elkövetésével, az etióp kormány pedig elutasítja a nemzetközi közösség beavatkozását, illetve közvetítését a konfliktusban. Miközben Addisz-Abeba azt állítja, hogy megoldást keres a segélyek elosztására, kedden arról számolt be, katonái rálőttek ENSZ-alkalmazottakra, és őrizetbe vették őket, mert egy ellenőrző ponton áttörve olyan területekre próbáltak eljutni, ahol nincs semmi keresnivalójuk.

Husszein szerint a térségben még szórványos lövöldözések vannak, a humanitárius szállítmányok biztonságát pedig katonáknak kell szavatolniuk.

Az ENSZ közölte, aggasztónak tartja a helyzetet, és a legmagasabb szinten próbál tiltakozni egy héttel azt követően, hogy megállapodást kötött a szövetségi kormánnyal a humanitárius segélyszállítmányok beengedéséről. A világszervezet sérelmezi, hogy segélyei csupán a kormány által felügyelt területre juthatnak el.

Míg a központi kormány azt állítja, hogy gyakorlatilag véget értek a harcok, a TPLF szerint folytatódnak az összecsapások. Egyre több hír érkezik ugyanakkor mészárlásokról, menekülttáborok elleni támadásokról Tigrében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában