bővülő szerepvállalás

2020.07.22. 11:35

Erősödik az egyházak szerepe a szociális ágazatban

Az alap- és szakellátásban, valamint a gyermekvédelemben is – közölte a szociális ügyekért felelős államtitkár szerdán Szegeden újságírókkal.

Fülöp Attila a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bővülő feladatait bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, az állam eddig is számított az egyházi szerepvállalásra a szociális ellátásban:

a szakellátásban, az idős- és fogyatékos otthonok fenntartásában 25, az alapellátásban 44-45 százalékos az egyház részesedése, a gyermekvédelem területén pedig az év végére meghaladja 60 százalékot.

Jelenleg Magyarországon 23 ezer gyermek nem vér szerinti családjában, hanem nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban nő föl. A kormány elkötelezett abban, hogy közülük lehetőség szerint minél többen nevelőszülőkhöz kerüljenek – mondta a politikus.

A gyermekvédelemben azt a fajta bizalmat, kötődést kell újraépíteni, amit sok esetben ezek a gyermekek elvesztettek.

A szociális és gyermekvédelmi feladatoknál az egyházi fenntartóknak behozhatatlan az előnyük. A katolikus egyház már akkor is végezte ezt a tevékenységet, amikor állam még nem is nagyon létezett.

A gyermekvédelem egyik célja a lelki gyógyulás, mely akkor lesz sikeres, ha az ellátásból kikerülő fiatal megtalálja a helyét az életben,

felnőttkorban nem szorul rá a szociális ellátórendszerre, önálló családot alapító, adófizető polgárrá válik – fejtette ki Fülöp Attila.

Az egyházak szerepvállalását segíti az a tavasszal elfogadott jogszabály, amely alapján a feladatvállaláshoz a fenntartók ingatlan-tulajdonjogot is kapnak. A 2021-es költségvetésben pedig az egyházi és civil fenntartóknak az ideinél 20 milliárd forinttal magasabb támogatást biztosít az állam – közölte a politikus.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök azt mondta, az egyházmegye méretéhez képest átlagon felül végez közszolgálatot, elsősorban a köznevelésben, a felsőoktatásban és a gyermekvédelemben.

A püspök hangsúlyozta, az egyházmegye mindig ott próbált meg segíteni, ahol kéréseket fogalmaztak meg. A szolgálatot az teszi lehetővé, hogy elhivatott munkatársak dolgoznak az intézményekben – tette hozzá.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója közölte, a gyermekvédelmi szakellátásban tíz éve részt vevő szervezet feladatai július 1-jétől bővültek. A szolgáltató immár nyolc megyében – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom és Pest megyében -, valamint a fővárosban látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. Az egyházmegye fenntartásában így ma már 5204 férőhelyen gondozhatnak családból kiemelt gyermekeket és fiatalokat, munkavállalóik száma pedig 2140.

Úgy fogalmazott: céljuk enyhíteni a kiszolgáltatottságot, „kezelni a sebeket” és hazataláláshoz segíteni a gyermekeket. Évente csaknem hatszáz, a gyermekeknek élményt szerző programot szerveznek – mondta a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában