Járvány

2020.04.17. 06:44

ENSZ: gyermekjogi válságot okoz a járvány

A főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a globális recesszió miatt kiskorúak százezrei halhatnak meg az idén.

A gyerekeket nagyrészt elkerülik az új típusú koronavírus-járvány legsúlyosabb egészségügyi tünetei, de a válság gazdasági és társadalmi hatásai katasztrofális következményekkel lehetnek rájuk – figyelmeztet egy csütörtökön bemutatott jelentésben az ENSZ.

A világszervezet szerint ez minden országban minden gyereket érint, és a járvány széleskörű gyermekjogi válságot okoz. A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a legsúlyosabban azok a gyerekek érintettek, akik nyomornegyedekben, menekülttáborokban, konfliktuszónákban, intézetben vagy valamilyen fegyintézetben laknak vagy fogyatékossággal élnek.

A jelentés bemutatásakor közzétett videoüzenetében António Guterres ENSZ-főtitkár nyomatékosította, hogy a világjárvány veszélybe sodorja a gyerekeket, ezért minden családot és politikai vezetőt felszólított, hogy „óvják meg a gyermekeinket”, mert a járvány teljesen felforgatja az életüket.

Guterres rámutatott, hogy szinte sehol sem tudnak a gyerekek iskolába járni, az otthonokban sok helyen egyre nagyobb a feszültség a bezártság miatt, a csökkenő családi bevélek pedig sokszor az egészségügyi és étkezési költségek megkurtításához vezetnek, amit a gyerekek sínylenek meg a leginkább.

A főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a globális recesszió miatt gyerekek százezrei halhatnak meg az idén.

A jelentés szerint a világjárvány miatt egyetlen év alatt oda lehet az elmúlt 2-3 évben elért összes eredmény a gyermekhalandóság visszaszorítása terén.

A jelentés kiemeli, hogy 188 országban tartanak zárva az iskolák, ami másfélmilliárd gyereket érint világszerte. Közülük 369 millióan vannak azok, akiknek csak az iskolában kaptak naponta rendszeresen enni.

Guterres arra is kitért, hogy sok ország digitális oktatásra állt át, de ezen a téren is súlyos hátrányba kerülnek azok a gyerekek, akik olyan helyen élnek, ahol egyáltalán nem elérhető az internet, vagy csak csillagászati áron férhetnének internetszolgáltatáshoz.

Külön kitért az ENSZ főtitkára arra, hogy a gyerekek egyszerre szemtanúi és áldozatai a családon belüli erőszaknak, és úgy ítélte meg, hogy az iskolák bezárásával ebből a szempontból is megszűnt az egyik legfontosabb korai előrejelző mechanizmus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában