Illegális bevándorlás

2019.06.22. 11:56

Embercsempész hajót foglaltak le az olasz hatóságok

Embercsempészek hajóját foglalták le az olasz hatóságok, miután a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség helikopterrel vette videóra, hogyan szállítanak és tesznek partra egy migránscsoportot a dél-olaszországi partoknál.

A lefoglalt halászhajó szombat hajnalban érkezett meg a szicíliai Licata kikötőjébe az olasz pénzügyőrség vízi járműveinek kíséretében. Fedélzetén hét embert vettek őrizetbe, hat egyiptomi és egy tunéziai férfit, akik ellen embercsempészés gyanújával indult vizsgálat.

A hajó a líbiai Zuvára partjairól indult el migránsokkal a fedélzetén. Mozgását a Frontex helikopterei követték a Földközi-tenger Olaszországhoz tartozó kutatási és mentési övezetében. A videót Matteo Salvini olasz belügyminiszter továbbította a sajtónak.

Az olasz hírportálokon közölt felvételen jól látszik, hogy a halászhajó egy kisebb csónakot enged vízre, amelybe átszállítják a migránsokat, majd a nyílt tengeren útra bocsátják őket az olaszországi partok irányába. A 81 fős csoport péntek reggel érkezett meg Lampedusa szigetének partjaihoz. Az emberek Bangladesből, Szíriából, Szenegálból, Algériából, Tunéziából és Líbiából érkeztek.

A halászhajó, ahogy megszabadult utasaitól, visszaindult Líbia irányába, de az olasz hatósági hajók utolérték és feltartóztatták az embercsempészeket.

Az eset rámutat arra, hogy az embercsempészek visszatértek régi, hagyományos módszereikhez: miután Líbia partjainál egyre kevesebb civilszervezet siet a migránsok segítségére, ők ismét maguk szállítják az embereket Olaszország irányába. Igyekeznek minél közelebb jutni az olasz partokhoz, de nemzetközi vizeken maradnak, majd kisebb csónakokba szállítják át az embereket, és sorsukra hagyják őket, esetleg annyi üzemanyaggal és vízzel, amennyi elegendő lehet a partot éréshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában