sok a titkos abortusz

2018.08.09. 12:44

Elutasította az abortusztörvény enyhítését az argentin szenátus

Az argentin szenátus több mint 15 órai vita után elutasította csütörtök hajnalban az abortusztörvény enyhítését, és ezzel egy időre bizonyosan gátat vetett a feminista és más abortuszellenes csoportok és támogatóik több évtizedes törekvésének.

A parlament felsőháza 38:31 arányban utasította el a tervezetet, amelyet az alsóház júniusban szűk többséggel elfogadott.

Argentínában jelenleg csak akkor engedélyezett a terhességmegszakítás, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyezteti az anya életét. Az enyhítés révén lehetővé vált volna az abortusz a terhesség első 14 hetében, a 13 és 16 év közötti lányok esetében azonban szülői engedélyhez kötötték volna a beavatkozást. Lehetővé tették volna az orvosok számára, hogy lelkiismereti alapon megtagadják az abortusz végrehajtását.

A változatás támogatói szerint az enyhítés hatására csökkent volna a titkos abortuszok száma. Hivatalos adatok szerint a titkos abortusz – számuk évente legalább 350 ezer, jogvédő szervezetek szerint ennél jóval több is lehet – a fő a halálozási ok a várandós anyák körében.

A felsőházi vita idején a tervezet támogatói és ellenzői is nagy számban gyűltek össze a parlament épülete előtt, kíváncsian várva az eredményt. A demonstráció jórészt békés volt, a szavazás eredményének ismertté válása után azonban egy kisebb abortuszellenes csoport összecsapott a rendőrséggel, gyújtóbombákat dobáltak, barikádokat emeltek, amelyeket felgyújtottak. A rendőrség könnygáz bevetésével oszlatta szét őket. Az abortuszt ellenzők tűzijátékkal és örömujjongással fogadták a törvénytervezet elutasítását a Buenos Aires-i parlament előtt. Voltak tüntetések az argentin szenátusi szavazással kapcsolatban vidéki városokban, sőt Latin-Amerika más országaiban és Spanyolországban is mindkét oldalon.

Címkék#Argentína

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában