rejtély

2019.09.05. 23:17

Eltűnt egy tengeralatti megfigyelőállomás a Balti-tengerben

A rendőrség is nyomoz a bázis rejtélyes eltűnése miatt.

A Kieli Egyetem búvárai csak egy kirojtosodott kábel maradványait találták meg. Ez a kábel tartotta az állomást 22 méterrel a felszín alatt – mondta el a kieli kikötőben a GEOMAR óceánkutató központ szóvivője.

A 800 kilogrammos, két részből álló állomás augusztus 21. óta nem küld adatokat, azóta tartják nyilván eltűntként. Az Eckernförde-öböl bejáratánál, a tengerfenéken feküdt Kieltől mintegy 20 kilométerre északnyugatra. Célja az volt, hogy adatokat gyűjtsön a Balti-tengerben zajló változásokról. Védett vizekben feküdt, ahol nem járhatnak hajók, így nem kaphatta fel egy halászhajó hálója. Helyzete az ellopását is valószerűtlenné teszi.

A GEOMAR kizárta azt is, hogy egy áramlat vagy egy nagyobb állat mozdíthatta el a helyéről súlya és az állomást helyén tartó nehéz kábelek miatt is.

Hermann Bange, a projekt vezetője elmondta, az intézet a német haditengerészet segítségül hívását fontolgatja. Maga az állomás 300 ezer euróba (99 millió forintba) került, az általa gyűjtött adatok értéke azonban „gyakorlatilag felbecsülhetetlen”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában