végtisztesség

2019.07.06. 20:13

Eltemették az orosz tengeralattjáró-baleset áldozatait

A hétfőn balesetet szenvedett tengeralattjáró típusát államtitkokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

Végső nyugalomra helyezték szombaton a szentpétervári Szerafim-temetőben azt a 14 orosz haditengerészt, aki a héten vesztette életét egy atommeghajtású tengeralattjárón bekövetkezett balesetben.

A Kurszk orosz atom-tengeralattjáró 2000-es szerencsétlenségében elhunytak emlékműve mellett tartott gyászszertartás zárt körű volt. Az áldozatok családtagjai és közeli barátai mellett részt vett a temetésen többek között Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka, Andrej Kartapolov védelmiminiszter-helyettes, a fegyveres erők vezérkara katonai-politikai főcsoportfőnökségének vezetője, Alekszandr Beglov szentpétervári megbízott kormányzó, valamint önkormányzati és kormányzati képviselők.

A gyászszertartást teljes mértékben a katonai szabályzatnak megfelelően tartották: a koporsókat a nemzeti lobogóval takarták le, a fedelére pedig fejdíszt, dísztőrt és tokot helyeztek. Az orosz himnusz alatt díszőrség tisztelgett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök négy áldozatnak a legmagasabb elismerést, az Oroszország Hőse kitüntetést, tíznek pedig Bátorság Érdemrendet adományozott.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közlése szerint az orosz haditengerészeti flotta tudományos-kutatási célokat szolgáló mélytengeri merülőjárműve éppen tervezett kutatást folytatott az ország területi vizein a Barents-tengeren, amikor tűz ütött ki fedélzetén. Bár Sojgu nem szolgált adatokkal a túlélők számára vonatkozóan, az EFE spanyol hírügynökség szerint az említett jármű legfeljebb 25 embert képes befogadni.

Egy csütörtöki moszkvai bejelentés szerint az akkumulátorházban kiütött tűz okozta a nukleáris meghajtású tengeralattjáró balesetét.

A baleset hétfőn történt, de csak kedden számoltak be róla hivatalosan. Az orosz illetékeseket az a vád érte, hogy igyekeznek elkendőzni a 14 tengerész halálával járó baleset részleteit.

A Kreml azt közölte, hogy nem hozzák nyilvánosságra a balesetet szenvedett tengeralattjáró típusát, mert az államtitok. Az RBC orosz hírportál azonban úgy értesült, hogy az ASZ-12, avagy Losarik néven ismert különleges rendeltetésű atommeghajtású tengeralattjárón történt a tragédia. A jármű alapvetően speciális mélytengeri műveletekre készült, és 6000 méteres mélységig volt képes merülni.

Az ország legsúlyosabb tengerijármű-balesete 2000-ben történt, amikor szintén a Barents-tengeren hadgyakorlat közben elsüllyedt a Kurszk orosz atom-tengeralattjáró, amelynek 118 fős legénysége életét vesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában