belpolitika

2021.02.12. 06:57

Egymásnak feszülhet a DK és a Párbeszéd a XVI. kerületben

Komoly konfliktus kezd kirajzolódni a XVI. kerületben a Párbeszéd és a DK között. A párbeszédes Szabó Rebeka zuglói alpolgármester elindulna a Gyurcsány-párt politikusának, Nemes Gábornak „fenntartott” egyéni országgyűlési választókerületben.

Noha még nincsenek kidolgozva az előválasztás részletei, a baloldalon már most komoly belharc zajlik a nyerhetőnek vélt választókerületekért. A Magyar Nemzet értesülései szerint a Párbeszéd el akarja indítani Szabó Rebeka zuglói alpolgármestert a XVI. kerületbe is átnyúló 13. számú egyéni választókerületben.

Ezt Gyurcsány Ferencék várhatóan nem fogják tétlenül nézni,

a DK ugyanis saját politikusának, az egykori BVK-s szakszervezeti vezetőnek, Nemes Gábornak nézte ki és „tartja fent” a választókerületet. Bár a Párbeszéd lényegében kimutathatatlan támogatottsággal bír, Karácsony Gergely, Szabó Tímea és Tordai Bence mellett Szabó Rebeka nevezhető még – legalábbis a fővárosban – a párt viszonylag ismert és sikeres politikusának, azaz lenne esélye az előválasztáson Nemes Gáborral szemben, aki mindeddig saját jogán kevés eredményt tudott felmutatni. Nemes az 2019. október 13-i önkormányzati választáson a DK–Jobbik–LMP–Momentum–MSZP–Párbeszéd közös polgármesterjelöltje volt, ám alulmaradt a Fidesz jelöltjével, Kovács Péterrel szemben. Nemes a baloldal közös jelöltjeként a XVI. kerületi 9. számú egyéni választókerületért is indult, de végül csak kompenzációs listáról sikerült mandátumot nyernie. A DK-s politikus a 2018-as országgyűlési választáson is elindult a XVI. kerületben, de a baloldali osztozkodás miatt néhány nappal a választás előtt visszalépett a Együtt jelöltje, Vajda Zoltán javára. Hiábavaló próbálkozásai után Nemes Gábor a BKV igazgatóságának egyik tagja lehetett a Karácsony Gergely vezette főváros jóvoltából.

Persze hatalomvágy, harácsolás szempontjából Gyurcsány Ferencéket sem kell félteni. Emlékezetes: a DK már tavaly év végén célzottan 38 választókerületben kezdte el terjeszteni Európai Magyarok című kiadványát, amelyben saját helyi jelöltjüket népszerűsítették,

ezzel egyértelművé tették, hogy a DK a választókerületek több mint egyharmadára tart igényt.

Így a többieknek, azaz az MSZP-nek, a Párbeszédnek, a Jobbiknak, az LMP-nek és a Momentumnak csak a maradék jutna a baloldali összefogásban. Gyurcsányék ráadásul számos olyan választókerületben népszerűsítették saját embereiket, ahol 2018-ban MSZP-s politikus nyert. Így Budapest 9. számú választókörzetében a DK-s Arató Gergely volt látható a párt kiadványán, ahol legutóbb az MSZP–Párbeszéd színeiben Burány Sándor győzött. Budapest 15. számú választókörzetében (XVIII. kerület) a szocialisták jelenlegi társelnöke, Kunhalmi Ágnes nyert, a DK itt is saját politikusát, Ferencz Istvánt népszerűsítette. 2018-ban az MSZP-s Hiller István szerzett mandátumot Budapest 16. számú választókörzetében (XX. kerület), Gyurcsányék itt Nemes Lászlót tették kiadványuk címlapjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában