Az utolsó percben

2017.11.06. 06:07

Egy évük se maradt a diplomaszerzésre az egyetemet 2005 előtt kezdőknek

Kevesebb mint egy évük maradt a diploma megszerzésére azoknak a hallgatóknak, akik 2005 előtt kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat, és bár megszerezték az abszolutóriumot, még nem államvizsgáztak le – írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

A lap érdeklődésére az Oktatási Hivatal azt közölte, hogy összesen 15 472 olyan hagyományos egyetemi vagy főiskolai képzést tartottak idén október végéig számon, amelyen a hallgatók egykor megszerezték az abszolutóriumot. Az érintetteknek a felsőoktatási törvény 2018. szeptember 1-jéig ad lehetőséget a kimeneti vizsga letételére és az oklevél megszerzésére.

Korábban nem szabták meg, hogy mennyi idő telhet el maximálisan a végbizonyítvány megszerzése és a záróvizsga között. Egy két évvel ezelőtti törvénymódosítás nyomán azonban szigorodtak a szabályok, így most már az abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát a felsőoktatásban tanulóknak.

A felsőoktatási államtitkárság 2015-ben türelmi időt adott annak a több ezer hallgatónak, aki 2005 előtt kezdte meg az egyetemet, abszolvált, de nem államvizsgázott le. Esetükben a diploma megszerzését többek között az hátráltatta, hogy nem szerezték meg a nyelvvizsgát. A kormány ezeknek a hallgatóknak indította el még 2014-ben a diplomamentő programot, amely 6363 egykori hallgatónak segített a diplomaszerzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában