gyilkos vírus

2018.05.23. 17:25

Ebolára készülnek a Kongóval szomszédos országok

Megkezdték az óvintézkedéseket a Kongói Demokratikus Köztársasággal szomszédos országok az ebola átterjedésének megfékezésére - közölte szerdán Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai igazgatója a szervezet éves genfi találkozóján.

A WHO védőeszközökkel, hőmérőkkel és gyors diagnosztikai tesztkészletekkel segíti a szomszédos országokat a fertőzöttek felismerésében és kezelésében.

A közép-afrikai ország egészségügyi minisztériumának kedd esti jelentése szerint 58-ra nőtt az ebolás esetek száma. Eddig 27 halottja van a betegségnek, ami 47 százalékos halálozási arányt jelent.

Egy segélyszervezet szerdán jelentette, hogy hárman megszöktek a karanténból az északnyugati Egyenlítői tartomány székhelyének, az 1,2 millió lakosú Mbandakának egyik kórházából.

Henry Gray, az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet helyi missziójának vezetője elmondta, hogy két páciens hétfőn szökött meg a kórházból. Yokouide Allarangar, a WHO egy kongói képviselőjének beszámolója szerint az egyik pácienst később holtan találták, a másik pedig – röviddel azután, hogy visszakerült a kórházba – életét vesztette. A két páciens családtagjai segítségével szökött meg a kórházból – tette hozzá.

Egy beteg vasárnap szökött meg a kórházból, de még aznap megtalálták és visszavitték, jelenleg megfigyelés alatt tartják – mondta Allarangar.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában