tiltakozás

2021.07.12. 14:02

Dél-Afrikában a hadsereget is bevetik a zavargások elfojtására

A zavargások nem sokkal azt követően törtek ki, hogy megkezdte tizenöt hónapos börtönbüntetésének letöltését Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök.

A hadsereget is bevetik Dél-Afrika két tartományában, hogy elfojtsák a volt elnök bebörtönzése nyomán kialakult, halálos áldozatokat is követelő zavargásokat – derül ki az ország fegyveres erőinek hétfői közleményéből.

A tájékoztatásban nem tértek ki a csapatok számára, sem arra, mennyi ideig maradnának a helyszínen.

KwaZulu-Natalban és az ország legnagyobb városát Johannesburgot is magában foglaló Gautengben vasárnap törtek ki zavargások, nem sokkal azt követően, hogy az előbbi tartományban megkezdte tizenöt hónapos börtönbüntetésének letöltését Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök. Zumára azért szabták ki a büntetést, mert bírósági idézés ellenére sem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán.

Az erőszakos tiltakozó akciókban a rendőrség hétfői bejelentése szerint már hat ember vesztette életét, 219-et pedig letartóztattak. A hatóságok figyelmeztettek arra, hogy eljárást indítanak azok ellen is, akik a közösségi médián keresztül buzdítanak a zavargásokra.

Cyril Ramaphosa hivatalban lévő elnök nyugalomra intette a tüntetőket, egyben pedig leszögezte, hogy követeléseik nem igazolják az erőszakot és a vandalizmust.

Zuma 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelőzze leváltását. A korrupciós botrányokba keveredett politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, de nem hajlandó együttműködni az elnökségének utolsó hetében felállított vizsgálóbizottsággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában