Csaknem botrányba fulladt

2020.05.28. 21:13

Deák téri kettős gyilkosság: több ezer tiltakozó vonult a helyszínre

Csaknem botrányba fulladt a Mi Hazánk Mozgalomnak a Deák téri gyilkosság helyszínére szervezett megmozdulása, ami csütörtök 18 órakor kezdődött. A tiltakozók először a Dohány utcához vonultak, de az oda tervezett tüntetést a rendőrség nem engedélyezte, így ott 72 embert igazoltattak, nyolc személyt feljelentettek, tőlük molinókat, transzparenseket koboztak el. Az esemény a Deák téri kegyeleti megemlékezéssel folytatódott, ami békésen indult, aztán egy időre elszabadultak az indulatok – írja a Magyar Nemzet.

Már csütörtök kora délután feszült volt a hangulat Budapest belvárosában. A nyitva tartó teraszokon 14 órakor gyülekeztek a magyarországi labdarúgó csapatok ultra csoportjainak tagjai, akik ezúttal, közös egyeztetés után, fekete ruhában, nemzeti színű sálat viselve indultak útnak az ország minden szegletéből. Az ősi riválisok, a Ferencváros és az Újpest radikális szurkoló csoportjai is békét kötöttek erre a napra, és közösen vettek részt a Mi Hazánk Mozgalom által, az éppen egy hete történt deák téri kettős gyilkosság helyszínére szervezett megmozduláson, ahol az erőszakos bűnözés ellen tiltakoztak. A nagy számú szurkoló azért jelent meg a megmozduláson, mert a két áldozat Újpest-drukker volt – írja a Magyar Nemzet.

A Károly körúton és a Madách téren is már 15 órakor megjelentek a Készenléti Rendőrség bevetési egységei, illetve a BRFK központi járőrszolgálatának, valamint a kerületi kapitányságok csapatszolgálati egységeinek rohamfelszerelésbe öltözött egyenruhásai. A rendezvény biztosításának parancsnoka, Wieszt Ferenc alezredes, a BRFK közrendvédelmi főosztályának helyettes vezetője az állománynak tartott délutáni eligazításon elmondta, az utasítás az, hogy aki csak megemlékezni akar, lerója a kegyeletét, az nem követ el jogsértést.

Ám a politikai jellegű gyűlés, felvonulás, jelszavak skandálása, egységes felvonulás, molinók, zászlók használata már kimeríti az engedély nélküli gyülekezésre vonatkozó szabálysértést. A rendőrség ennek értelmében zárta le a Dohány utcát – oda délután csak az ott lakókat engedték be, a lakcímkártyájuk ellenőrzése után –, mert az ottani helyszínnek nem volt köze a kegyeleti megemlékezéshez. Az akció szervezői a megmozdulás első felvonásaként 18 órára ugyanis az Országos Roma Önkormányzat budapesti, Dohány utcai épülete elé szerveztek csendes, tiltakozó demonstrációt, de ezt Terdik Tamás dandártábornok, Budapest rendőr-főkapitánya nem engedélyezte.

A BRFK közleményben azt írta, a rendőrség szerint a Dohány utcára meghirdetett rendezvény gyűlésnek számít, amit veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben, nem lehet megtartani. A rendőrség jogkövető magatartásra hívta fel a lakosságot, mivel a hatályos kormányrendelet szerint, aki egy tüntetés helyszínén tartózkodik, szabálysértést követ el.

A Mi Hazánk Mozgalom vezetői erre úgy reagáltak, hogy szerintük inkább a bűnözőkkel vagy azokkal a drogterjesztőkkel kellene foglalkoznia a rendőr-főkapitánynak, akiket már egy kisiskolás is megtalál, de a rendőrség nem. A szervezők eleve számítottak arra, hogy a rendőrség nem fog engedélyezni egy a Deák téri kettős gyilkosság miatt szervezett tüntetést, ezért hirdették meg kegyeleti megemlékezésként az eseményt, mondván a veszélyhelyzeti korlátozások enyhítésével már temetések is tarthatók.

Előzetes közleményükben is úgy fogalmazott Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, hogy a párt és az ultrák kegyeleti megemlékezésének sajátos részleteit tiszteletben kell tartania annak a rendőrségnek, aki más, eltérő kultúrájú rendezvények résztvevőinek viselkedését tolerálja. A megmozduláson résztvevők figyelmét felhívták az egészségügyi maszk – ezt az ultrák sálakkal, csuklyákkal oldják meg – viselésére, az előírt szociális távolság betartására, valamint arra, hogy senki ne menjen haza, ha betiltja a rendőrség a közös vonulást úgy egyénileg, kisebb csoportokban menjenek a Deák térre mécsest gyújtani.

A szervezők előre számíthattak a balhéra, mert levelükben közzétették, az Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás jogvédelmi biztosítást nyújt, ha a rendezvényen rendőrségi túlkapás történne.

A tiltás ellenére körülbelül kétszáz tüntető és a Mi Hazánk Mozgalom több politikusa – Toroczkai László elnök, Novák Előd alelnök és Apáti István – megjelentek a Dohány utcánál. A rendőrség 72 embert igazoltatott, nyolc személyt feljelentett, és molinókat, transzparenseket vettek el az akció résztvevőitől – ezeken egyebek mellett a csendőrség bevezetését követelték –, de erőszak nem történt – írja a Magyar Nemzet.

A meghiúsult tüntetés helyszínén a Mi Hazánk Mozgalom vezetői rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak, majd a tömeg átvonult a Deák téri megemlékezés helyszínére. Ott a megemlékezés békésen indult, de amint megjelentek a különböző hazai ultracsoportok, azoknak egyes csoportjai – a lap helyszínen tartózkodó tudósítója szerint – belekötöttek a rendőrökben a Deák tér szélén. Ezután a szurkolók pirotechnikai eszközöket gyújtottak, kiabáltak, noha előzőleg a szervezők csendes megemlékezést ígértek. A szurkolókat mások mellett a jelen lévő Dzsudzsák Balázs válogatott labdarúgó nyugtatta, a rend pedig akkor állt helyre, amikor megérkezett a Dohány utcából a rendőri erősítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában