Bővülhet a katonaság

2018.10.10. 15:15

Csaknem nyolcezerrel növelnék a honvédség létszámkeretét

A parlament honlapján olvasható határozattervezetre hivatkozva azt írták: majdnem minden állománycsoportban magasabb lenne a létszámkeret a jelenleg hatályban lévőnél.

Budapest, 2018. július 8. Altisztavatás a fõvárosi Hõsök terén 2018. július 8-án. Az avatáson csaknem háromszáz, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Csaknem 8 ezerrel növelné a kormány a Magyar Honvédség létszámkeretét – tette közzé a Magyar Honvéd magazin szerdán a Facebook-oldalán.

A tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altisztek száma 8845-ről 10 200-ra, a legénységi állomány 7895 főről 13 200 főre emelkedne. Emellett a honvéd tisztjelöltek száma 500-ról 800-ra, az altisztjelölteké 100-ról 250-re nőne. Összesen 7950-nel emelnék a honvédség létszámát, az eddigi 29 700-ról 37 650-re – írta a magazin.

A parlament oldalán található javaslatban – amit Benkő Tibor honvédelmi miniszter jegyez – azt írták: a honvédség szervezeteinek fejlesztése, a katonai szervezetek által ellátott feladatrendszer módosulása, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretei között megvalósítandó célkitűzések nyomán

indokolttá vált az engedélyezett létszámkeret ismételt megállapítása és az állománycsoportok közti arányok optimalizálása.

A határozat elfogadása esetén a honvédség szervezetében rendszeresíthető kormánytisztviselői, közalkalmazotti és munkavállalói státuszok száma és összlétszámhoz viszonyított maximális aránya csökken, emellett továbbra sem számolják el az MH Egészségügyi Központ lakossági ellátást biztosító egészségügyi státuszainak számát.

„A képességfejlesztési célok megvalósítása érdekében és a 2026-ra tervezett végállapot elérésére, a keretszám teljes felhasználására, a státuszok rendszeresítésére ütemezetten, csak a feladat tényleges végrehajtásakor kerül sor” – olvasható a javaslatban.

Borítókép: altisztavatás a fővárosi Hősök terén 2018. július 8-án.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában