Ország-világ

2020.06.30. 06:07

Csak jövő márciusban kezdődik a George Floyd halálát okozó rendőrök pere

Várhatóan jövő márciusban kezdődik az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőrök pere az egyesült államokbeli Minnesotában – jelentette be Peter Cahill kerületi bíró, miután az ügyben megtartották a vádlottak első meghallgatását helyi idő szerint hétfőn Minneapolisban.

(FILES)(COMBO) This combination of file handout photos provided by the Hennepin County Jail created on June 03, 2020 shows (L-R) ex-officers Derek Chauvin, Tou Thao, J. Alexander Kueng and Thomas Kiernan Lane booking photo. - The former Minneapolis Police officer charged with killing George Floyd and the three other officers accused of aiding and abetting in his death are expected to appear in court on June 29, 2020. Of the four officers, two remain in custody and two are free on bail. In court, three will appear in person and one will appear via video link. (Photos by Handout / Hennepin County Jail / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Hennepin County Jail " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Hennepin County Jail " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Hennepin County Jail " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Hennepin County Jail " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS /

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Hennepin County Jail

A 44 éves Derek Chauvint, azt a volt rendőrt, aki csaknem kilenc percen keresztül térdelt Floyd nyakán, s ezzel a férfi halálát okozta május 25-én, narancssárga rabruhában szállították a bíróságra. Chauvin előzetes letartóztatásban van, miután a 1,5 millió dolláros óvadékot nem tudta letenni. Szintén előzetes letartóztatásban van egyik volt társa, míg a Floyd haláltusáját ugyancsak tétlenül végignéző másik két egykori rendőr 750 ezer dolláros óvadék megfizetése után szabadlábon védekezhet.

Chauvin ellen gyilkosság miatt emeltek vádat, három volt kollégája ellen bűnrészesség a vád. Mind a négyüket elbocsátották a rendőrségtől, és akár 40 évig tartó szabadságvesztés is várhat rájuk. Egyelőre nem tudni, hogy bűnösnek vallják-e magukat.

A rendőrség által 2020. június 3-án közreadott képek Derek Chauvin,Tou Thao, J. Alexander Kueng, és Thomas Lane elbocsájtott minneapolisi rendőrökről (b-j)
Fotó: Hennepin County Jail / AFP PHOTO

Első bírósági megjelenésük alkalmával Chauvin ügyvédje, Eric Nelson panasszal élt. Mint mondta: több politikus, köztük Minneapolis polgármestere, illetve Donald Trump amerikai elnök nyilvánosan kommentálta az ügyet, ami befolyásolhatja a per menetét. Elismerve, hogy „széles közérdeklődésre számot tartó ügyről van szó”, Nelson felvetette, hogy amennyiben továbbra is folytatódik az ügy nyilvános kommentálása, ezek megtiltására fogja kérni a bíróságot.

AZ NBC televízió tudósítása szerint Peter Cahill bíró is aggodalmait fogalmazta meg a széles nyilvánosság miatt, attól tartván, hogy sérülhet a per tisztességes lefolytatásának lehetősége. Kilátásba helyezte, hogy a tárgyalást esetleg nem is Minneapolisban, sőt nem is Minnesota államban tartják majd meg.

A bíró 2021. március 8-át jelölte meg a tárgyalás lehetséges kezdeteként.

2020. május 25-én Minneapolisban egy élelmiszerboltból kihívták a rendőrséget, mivel azt gyanították, hogy George Floyd hamis húszdollárosokkal akart fizetni. A büntetett előéletű Floydot Chauvin leszorította az úttestre, megbilincselte, majd a nyakára térdelt. A 46 éves afroamerikai férfi levegőért könyörgött, s a halottkémi jelentés szerint az ötödik percben meghalt. Valaki az utcán mobiltelefonnal rögzítette a rendőri erőszakot, amely így nyilvánosságra került.

Floyd halála után tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban, eleinte a rendőri erőszak ellen és a rendőrség működésének megreformálásáért, később azonban a gyakran már erőszakba torkolló demonstrációkon más követeléseket is megfogalmaztak, köztük a rasszizmus elleni fellépés szigorítását. Elemzők és William Barr igazságügyi miniszter szerint a demonstrálók soraiba sok helyütt fosztogatók és felforgatók keveredtek. A Floyd-ügy kirobbanása után világszerte számos más országban is tartottak tüntetéseket a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában