Ország-világ

2021.05.07. 07:05

Csak a megszorítást és a hitelt ismeri a baloldal

Eladósodás és megszorítócsomagok várnának az országra, ha a baloldal újból hatalmi pozícióba kerülne – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Magyar György ügyvéd az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

„Budapest az elmúlt közel két évben nem igazán fejlődött, megállt az a felfelé ívelő időszak a város történetében, ami a Tarlós István által fémjelzett éveket jellemezte. Karácsony Gergely – aki várhatóan hamarosan bejelenti miniszterelnök-jelölti indulását – kormányon is vélhetően ugyanezt a politikát képviselné” – magyarázta a Magyar Nemzetben Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette: mindez nem ismeretlen a magyaroknak, hiszen 2002 és 2010 között, a hasonló filozófiát képviselő baloldali kormányok idején például egyetlen olyan év sem volt, amikor csökkent volna a munkanélküliség Magyarországon. A 2010 előtti időszakban a magyaroknak kevesebb mint hatvan százaléka dolgozott.

„Ezzel az adattal egyébként Európa szégyenpadjára kerültünk, hiszen még a kelet-európai országokban is alacsonynak számított ez a foglalkoztatottsági szint. A GDP-növekedés 2007-re gyakorlatilag megállt, majd a 2008-as világválság leginkább Magyarországot ütötte meg Európában: hét százalékponttal esett vissza a gazdaság teljesítménye 2009-ben” – emlékeztetett Deák Dániel. A XXI. Század Intézet elemzője rámutatott: hazánk tehát már legyengült állapotban szembesült a 2008-as válsággal, ráadásul ezt a rossz gazdasági teljesítményt is csak a kiugróan magas eladósodottsággal, államháztartási hiánnyal tudta a balliberális kormány fenntartani. Ennek az elképesztően felelőtlen gazdaságpolitikának az lett az eredménye, hogy mind a mai napig megterheli az országot a magas államadósság.

„Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon ráadásul nem a veszteségeket minimalizálta, hanem a megszorítócsomagok sorozatával tovább mélyített a válságon. Karácsony Gergely és a többi baloldali városvezető lényegében ugyanezt a logikát képviseli. Miközben 2019-ben kifejezetten jó anyagi helyzettel vették át a települések költségvetését, még egy év sem telt el, de már amiatt panaszkodtak, hogy a város működésére sincsen elegendő pénzük” – magyarázta Deák Dániel. Az elemző kitért arra is, hogy a koronavírus megjelenésekor sem támogatták a vállalkozásokat, éppen ellenkezőleg: több településen is megszorításokat vezettek be.

Az elemző felhívta a figyelmet: Karácsony Gergely folyamatosan bírálja kormányt és az Európai Bizottsághoz készül fordulni, mert a magyar kormánynak nem áll szándékában az uniós helyreállítási alap hitelrészét igénybe venni. Sőt, a főpolgármester nem először próbálja hitelcsomaggal terhelni a fővárosiak pénztárcáját, ugyanis már regnálása első évében hitelt akart felvenni, amit a kormány nem engedélyezett. Cserébe viszont az állam fővárosi beruházások költségét vállalta magára, mint például a pesti alsó rakpartok felújítása vagy a budai fonódó villamoshálózat kibővítése. „Szinte minden kormányzati fejlesztést, beruházást megpróbál ellehetetleníteni, emellett most is azért kampányol, hogy Magyarország vegyen fel uniós hitelt, miközben a Fudan Egyetemmel kapcsolatos, egyébként pár év alatt megtérülő befektetést támadja” – világított rá Deák Dániel a baloldal miniszterelnök-jelöltségére esélyes politikus logikájára.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Magyar György ügyvéd az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában