rossz körülmények

2018.11.15. 22:12

Civilek ezrei rekedtek az Iszlám Állam uralta, heves légicsapások sújtotta területen

A légicsapásokon túl, az összecsapások során akna- és nehéztüzérségi gránátok százai hullanak egy olyan területre, amely tele van civilekkel.

Mintegy 10 ezer civil rekedt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet uralta, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció heves légicsapásai sújtotta kelet-szíriai területen – számolt be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Genfben Jan Egeland, az ENSZ szíriai humanitárius munkacsoportjának vezetője.

Az elszigetelt térségben – amely egyelőre a dzsihadisták ellenőrzése alatt áll – zajló harcok következtében mintegy 27 ezer civil kényszerült elhagyni otthonát. Jelenleg a csatatér melletti táborokban kénytelenek meghúzni magukat, ami miatt nagyon sebezhetőek az Iszlám Állam támadásaival szemben. Az ide menekült civileket ellenőrzik.

„Kértük a koalíciót, hogy azonnal vigyék messzebb ezeket a táborokat, és ne kezeljék úgy a gyerekeket és a nőket, mint (dzsihadista-)gyanús embereket, hanem úgy, mint traumát elszenvedett civileket, akiknek segítségre van szükségük” – mondta a norvég politikus. A légicsapásokon túl, „az összecsapások során akna- és nehéztüzérségi gránátok százai hullanak egy olyan területre, amely tele van civilekkel, akiket pedig védelmezni kellene a nemzetközi humanitárius jog értelmében” – tette hozzá.

Az ENSZ szíriai humanitárius munkacsoportjának november végén távozó vezetője szerint az Egyesült Államok biztosított afelől: rendkívüli elővigyázatossággal választja ki célpontjait, megbizonyosodva a dzsihadisták jelenlétéről.

„Számunkra nehezen ellenőrizhető az, ami ott történik, de látva korábban, hogy mi történt Rakkában, nagyon aggódunk amiatt, hogy mi történhet egy ilyen kis területen” – mondta Egeland. Rakka az Iszlám Állam utolsó szíriai fellegvára volt, egy éve foglalták vissza a koalíció segítségével, de közben több mint ezer civil életét vesztette. A koalíció jelenleg a Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartomány keleti végében található Hadzsín helységben támogatja a szélsőségesek ellen küzdőket.

A norvég diplomata csütörtöki sajtótájékoztatóján utalt a szíriai-jordániai határnál, a sivatagban található rukbáni menekülttáborra is. A tábort november elején érte el az ENSZ és a Szíriai Arab Vörös Félhold (SARC) segélyszervezet 78 teherautóból álló segélykonvoja, annak ellenére, hogy a világszervezet már az év eleje óta próbálkozott segélyszállítmányt bejuttatni a térségbe.

„Szörnyű válság van ott jelenleg, az emberek szenvednek, és nincs egyetlen praktizáló orvos sem a közelben” – mondta Egeland. Az ENSZ felhívta az orosz, jordániai és amerikai képviselők figyelmét, akikkel csütörtökön találkozott: képesek megoldani a helyzetet, ha lehetővé teszik ezeknek a civileknek az átszállítását kevésbé elhagyatott helyekre, ahol rendszeres ellátáshoz juthatnak – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában