Ország-világ

2021.02.17. 06:37

Budapest kedvezményeit is sarcnak állítja be Karácsony

Homályos, ki nem fejtett számításokra hivatkozva hangoztatta a főpolgármester, hogy a fővárosnak csaknem négyszer annyi adót kell fizetnie, mint korábban.

Bár Karácsony Gergely maga hangoztatta, hogy nem akar számháborúba kezdeni, éppen ezt tette hétfői Facebook-bejegyzésében, amelyben konkrétumok említése nélkül állította, hogy a fővárosnak „közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie”, mint Tarlós István hivatali ideje alatt – emlékeztetett Bagdy Gábor egykori főpolgármester-helyettes.

Szavai szerint pusztán hangulatkeltésről van szó, mivel értelmezhetetlen a Karácsony által posztolt grafikon, amelyben állítólag a „központi költségvetési kapcsolatokból származó működési források és elvonás” egyenlegét ábrázolta – írja a Magyar Nemzet.

A baloldali főpolgármester részletei­ben nem ismertetett számítási műveletek révén jutott arra a következtetésre, hogy a főváros mára „nettó befizetőjévé vált az államnak”. Karácsony grafikonja szerint míg a 2018-as évre 17,6 milliárd volt a Fővárosi Önkormányzat egyenlege, addig ez az idei esztendőre 6,3 milliárdos mínuszba csúszott át. A Párbeszéd-elnök azonban semmilyen magyarázattal nem támasztotta alá állítását.

A Karácsony által leggyakrabban lamentált szolidaritási hozzájárulásról tudni kell: az nem kormányzati elvonás, hanem a gazdagabb önkormányzatok fizetnek a szegényebb településeknek. Ez a súlyozási rendszer már eddig is létezett, s a hozzájárulás mértéke 2017 óta egy matematikai képlet alapján történik, amely minden arányosságot figyelembe vesz.

Bár Budapest kivételezett helyzetét 2019 óta fokozatosan megszüntetik, a múlt évre még 15 százalékos kedvezménye volt, tehát a főváros a rá kiszabott hozzájárulásnak csak a 85 százalékát fizette. Ezzel párhuzamosan hétmilliárd forinttal nőtt a főváros állami támogatása, ami több mint kétszer annyi annál a mintegy hárommilliárd forintnyi iparűzési adónál, amennyi a kis- és közepes vállalkozások zsebében maradhat a válsághelyzet miatt.

Közben a Lánchíd-felújítás tenderén nyertes cég vezetője hazudtolta meg Karácsonyt, aki azt hangoztatta, hogy a rekonstrukció költsége nyolcmilliárd forinttal csökkent a Tarlós alatt kiírt pályázaton befutott legjobb ajánlathoz képest. Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója elismerte a Magyarépítők.hu-nak, hogy jelentősen drágább lett a beruházás, s a mintegy ötmilliárd forintos költségnövekedést egyebek mellett a Lánchíd folyamatosan romló műszaki állapotának, vagyis a főpolgármester késlekedésének tulajdonította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában