Ünnepi istentisztelet

2017.12.25. 13:46

Bogárdi Szabó István: karácsonykor Isten mindennél közelebb jön

Karácsony éjjelén az elérhetetlen messzeségbe képzelt Isten mindennél közelebb jön az emberhez – mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke karácsonyi igehirdetésében hétfőn Budapesten.

Budapest, 2017. december 25. Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet a karácsonyi istentiszteleten a Budahegyvidéki Református Templomban 2017. december 25-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Bogárdi Szabó István szerint Isten közelebb van hozzánk, mint mi önmagunkhoz, jobban tudja, hogy mi van a szívünkben és mire van szükségünk, mint mi magunk.

A református püspök felidézte: a karácsonyi történetben mindenki a „helyén van” és „teszi a dolgát”. A császár parancsol, a pásztorok őrzik a nyájat, a fogadós vendégeket fogad, és még a késve érkező Józsefnek és Máriának is szállást ad, Mária pedig a jászolból bölcsőt készít újszülött gyermekének. 

Isten azonban karácsony éjjelén elhagyja a helyét, „nem trónol elérhetetlen messzeségben, ahova képzeljük”, nem tartja távol magát „az ember percéletű, rövid tülekedésétől”, nyomorúsággal, civakodással, háborúsággal terhes életétől

- tette hozzá.

Bogárdi Szabó István igét hirdet a karácsonyi istentiszteleten a budapest-budahegyvidéki református templomban 2017. december 25-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Bogárdi Szabó István azt mondta, nincsenek a helyükön az angyalok sem, akik alászállnak az égből, hogy „betekintsenek a nagy titokba” és dicsőítsék Istent. Kiemelte:

„Az angyali dicséret most is hangzik, az angyalok most is, bennünket is meghívnak az Istent dicsőítő énekre.”

Krisztus születése, élete, halála és feltámadása ugyanis „azt a nagy ígéretet hordozza, hogy Isten lesz majd minden mindenekben, és akkor nem lesz idő, teherrel, bajjal, nyomorúsággal, háborúval, halállal terhes idő” – fogalmazott a református püspök.

Az istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

Borítóképünkön Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úrvacsorát oszt a karácsonyi istentiszteleten a budapest-budahegyvidéki református templomban 2017. december 25-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában