Felzárkózás

2018.11.22. 20:40

Biztos Kezdet Gyerekházat avattak Olaszliszkán

Biztos Kezdet Gyerekházat adtak át csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán. 

Olaszliszka, 2018. november 22. Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor miniszterelnök felesége meglátogat egy csoportfoglalkozást a Biztos Kezdet Gyerekház és Ovi-Sportpálya ünnepélyes átadása után Olaszliszkán 2018. november 22-én. MTI/Vajda János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Vajda János

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: az év végére már kétszázra bővül ezeknek a létesítményeknek a száma. Hozzátette: a kormány számára nagyon fontosak ezek az intézmények, amit az is jelez, hogy a jövő évi költségvetésben 700 millió forintot különítettek el a működésük támogatására.

Az államtitkár hangsúlyozta: a három éven aluli, hátrányos helyzetű gyermekekkel és szüleikkel foglalkozó Biztos Kezdet Gyerekházak a példái annak, hogy a szociális problémák közösségi ügyek, hiszen a támogatók által megvalósult, kormányzati finanszírozással működtetett intézmények a családok bevonásával tudnak valódi eredményeket elérni.

Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete (j), Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Molnár Andrea, az Ovi-Sport Alapítvány elnöke és Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a sportpálya átadásán
Fotó: Vajda János / MTI Fotó

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója arról beszélt, hogy az új olaszliszkai Biztos Kezdet Gyerekház részévé válik a segélyszervezet Kapaszkodó elnevezésű országos gyermekfejlesztő programjának, amelynek köszönhetően évente több mint 2000 gyermek kaphat esélyt a felzárkózásra.

Az intézmény nemcsak a gyerekeket várja, de szüleiket is, szakemberek segítségével együtt sajátíthatják el a családi élethez szükséges alapvető ismereteket, normákat, készségeket – mondta. Hozzátette: az olaszliszkai épületet támogatók segítségével vásárolták meg és újították fel, több mint 27 millió forintból. A működtetést állami támogatásból finanszírozzák.

A segélyszervezet az olaszliszkaival együtt négy Biztos Kezdet Gyerekházat működtet az országban.

Az Aranycsapat egykori tagja, Buzánszky Jenő által alapított Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány egy mini sportpályát épített az intézmény udvarára. Molnár Andrea, az alapítvány elnöke reményét fejezte ki, hogy a sport a településen élő gyermekek számára kitörési pont lehet.

Már diplomásaik és egyetemistáik is vannak

Az átadást követően Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a miniszterelnök felesége elmondta, az 1998-as árvíz kapcsán kerültek kapcsolatba Olaszliszkával, akkor szembesültek azzal, hogy a településnek nagy szüksége van további segítségre. Ennek eredményeként egy tanodát hoztak létre Olaszliszkán, ami igazi sikertörténet lett, ugyanis ma már napi rendszerességgel 113, többségében általános és középiskolás korú gyerek jár az intézménybe. Jelezte, az elérhető szolgáltatásokat az iskolai szünetekben is szívesen veszik igénybe a fiatalok.

Hangsúlyozta, az intézményhez kötődő diákok között nincs bukás, van jövőképük és mindannyian továbbtanulnak, s már két diplomás fiatallal, valamint szintén két egyetemi hallgatóval is büszkélkedhetnek. A segélyszervezet egyebek mellett ezért is kezdeményezte a Biztos Kezdet Gyerekház kialakítását a településen – fűzte hozzá.

Borítókép: Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor miniszterelnök felesége meglátogat egy csoportfoglalkozást a Biztos Kezdet Gyerekház és Ovi-Sportpálya ünnepélyes átadása után Olaszliszkán 2018. november 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában