választások

2020.12.06. 14:09

Benyújtotta lemondását a kuvaiti kormány

Benyújtotta kormánya lemondását Szabáh al-Hálid al-Hamad, Kuvait miniszterelnöke vasárnap az előző napi parlamenti választások nyomán, amelyeken a parlament csaknem kétharmada megújult, de egyetlen nő se került be a törvényhozásba.

A KUNA kuvaiti állami hírügynökség szerint a kuvaiti emír elfogadta a – választás után rutinszerű lépésnek számító – lemondást, és felkérte a kabinetet, hogy ügyvivőként irányítsa tovább az országot, amíg meg nem alakul az új kormány.

A Perzsa (Arab)-öböl partján fekvő, kőolajban gazdag apró, 1,4 millió lakosú monarchiában nem egészen hatszázezer választót vártak szombaton az urnákhoz, hogy megválasszák a törvényhozás 50 tagját. Kuvait az egyetlen Öböl menti arab monarchia, amely választott parlamenttel rendelkezik: az egykamarás, 65 tagú nemzetgyűlés 50 tagját négy évre közvetlenül választják, a fennmaradó 15 helyet a kormány miniszterei kapják.

Hírügynökségek szerint a leköszönő parlament ötven képviselője közül csak 19-et választottak meg újra, az ötven megválasztott törvényhozó 62 százaléka „újonc” lesz, akinek nincs semmilyen törvényhozási tapasztalata. A választásokon induló 28 nő közül egy se jutott be a parlamentbe, nem tudott győzni Szafa al-Hásem sem, aki több cikluson át volt a törvényhozás tagja.

A választási bizottság végleges adatokat még nem közölt, de a helyi sajtó szerint nem jutott be a parlamentbe az Iszlám Szalafista Gyűlés nevű szervezet, az Iszlám Alkotmányos Mozgalom – a Muzulmán Testvériség nemzetközi iszlamista szervezet politikai szárnya – pedig három mandátumhoz jutott, miközben előzőleg 24 mandátuma volt. A síiták megőrizték hat helyüket a törvényhozásban.

A szigorú járványügyi korlátozások közepette tartott szavazáson a választási részvétel 60 százalékos volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában