a haza szolgálatában

2019.03.07. 20:11

Benkő Tibor: a béke megőrzéséhez erős honvédségre van szükség

A béke megőrzéséhez olyan erős, ütőképes, önálló magyar honvédségre van szükség, ahol jól felkészült, elhivatott és lojális magyar katonák teljesítenek szolgálatot – mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Szekszárdon.

Benkő Tibor a Szekszárdi Szakképzési Centrum honvéd-kadét képzésében tanuló diákjainak tartott előadásában hangsúlyozta: a magyar honvédség haderőfejlesztése is a béke fenntartását szolgálja. A fiataloknak ebben nagy szerepe van – tette hozzá.

„Szükség van a fiatalokra és az önkéntesekre, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc is kezdetben az önkéntesekre épült”

- mondta a közelgő nemzeti ünnepre utalva, és megjegyezte, hogy idén 171 éve, hogy megalakult az önálló magyar honvédség.

Hallgatósága előtt úgy fogalmazott:

a fiatalok megtalálhatják helyüket és számításukat honvédség kötelékében, de mindenképpen a haza szolgálatában.

Az ország érdekeit nemcsak fegyverrel lehet szolgálni, hanem becsületes, felkészült munkával is – mondta.

Szólt arról is: az, hogy a történelem során a magyar katona nem mindig volt győztes, nem jelenti azt, hogy le kellene kicsinyíteni a szerepét.

„A magyar katonák mindig lojálisak voltak a hazájukhoz”

- jelentette ki.

A miniszter kifejtette: a NATO-csatlakozás után az a téves üzenet jelent meg a hazai közvélemény előtt, hogy a NATO megvédi Magyarországot. Ezzel szemben rámutatott: nem a NATO-nak, hanem a magyar honvédségnek kell megtennie ezt. Az észak-atlanti szövetséget létrehozó washingtoni szerződés 5. cikkelye, amely a segítségnyújtásról szól, csak a 3. cikkellyel együtt érvényes, amely kimondja, hogy minden tagállam köteles olyan haderőt fenntartani, amely biztosítja az ország javának szolgálatát – szögezte le.

Benkő Tibor ismertette a Magyar Honvédség életpályamodelljét, valamint a honvédelmi képzésben tanuló diákok, hallgatók számára elnyerhető ösztöndíjakat. Mint mondta,

ma 49 középiskolában 1925 diák tanul honvédelmi alapismereteket.

Tervben van a debreceni Kratochvill Károly Honvéd Középiskola és Kollégium mellett egy újabb, hasonló iskola indítása Hódmezővásárhelyen.

A tárca vezetője elmondta:

jelenleg öt szakképzési centrumban folyik honvéd-kadét képzés, az iskolák száma szeptembertől kilencre nő.

Az újonnan induló képzés keretében a honvédelmi igazgatás mellett informatikai, gépészeti, logisztikai, vegyvédelmi ismeretekkel tervezik bővíteni az oktatást.

A Szekszárdi Szakképzési Centrumban 2017-ben indult honvéd-kadét képzés, jelenleg két osztályban 42 diák tanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában