Ország-világ

2020.09.23. 13:20

Bemutatták az új migrációs paktumot

Az Európai Bizottság állandó szolidaritást kér a tagállamoktól az új migrációs csomag végrehajtásához, azonban nem teszi kötelezővé az Európába érkezők átvételét – jelentették be Brüsszelben szerdán, a javaslattervezet kihirdetésekor. Ursula von der Leyen elnök szerint a felelősségvállalás és a szolidaritás egy új egyensúlyát alkották meg, ugyanis nyilvánvaló, hogy az EU régi migrációs rendszere nem működik.

Nincs benne a kötelező áthelyezés, a migránskvóta az Európai Bizottság szerdán kihirdetett, új javaslatcsomagjában – írja a Magyar Nemzet. A migrációs reformot a testület európai életmód előmozdításáért felelős biztosa, Margarítisz Szkínász és Ylva Johansson, belügyekért felelős bizottsági tag hirdették ki. Szkínász szerint az új rendszer olyan mint egy háromszintes ház: a harmadik országokkal való kapcsolatok, a külső határok védelme, illetve a szigorú, szolidaritást elősegítő belső szabályok alkotják az építményt.

Utóbbiról szólva a görög biztos elmondta: tisztában vannak vele, hogy számos EU- ország nem akar befogadni menedékkérőket, a szóban forgó tagállamok így más módon fejezhetik majd ki a szolidaritásukat.

Ylva Johansson biztos pedig arról beszélt: természetesen nem opció, hogy nem mentenek életeket, de az Európai Bizottság azt akarja üzenni a friss tervekkel, hogy a nemzetközi védelemre nem jogosultak bizony ki lesznek toloncolva a kontinensről. „Ez az, amit az európaiak kértek tőlünk” – mondta, kijelentve: nem biztos benne, hogy mind a huszonhét tagállam elégedett lesz a bemutatott csomaggal, ugyanakkor meggyőződése, hogy az tárgyalási kiindulópontnak megfelelő.

A javaslatcsomag három szintje:

  • Harmadik országokkal való kapcsolatok: az uniós bizottság „win-win”, azaz kizárólag győzteseket teremtő helyzeteket akar teremteni. Szkínász biztos ezzel kapcsolatosan elmondta, arra törekszenek, hogy az unió szomszédságában lévő származási országok érdekeltek legyenek az emberek otthon tartásában. „Segíteni fogunk nekik, hogy megtartsák a polgáraikat” – ígérte. Szerinte ennek részeként ezentúl keményen fel kell lépni a csempészhálózatok ellen, miközben az EU-nak a helyi gazdaságok megerősítésében is segítenie kell.
  • Külső határok védelme: a bejelentett tervezet „integrált határrendészetet” foganatosít, az Európai Bizottság szerint ennek keretében már az EU területére való belépés előtt biztonsági és egészségügyi átvilágítás is vár az érkezőkre. A jelenlegi mechanizmus az Eurodac rendszer keretében kizárólag az ujjlenyomatok vételét, illetve azok összehasonlítását teszi lehetővé. A biztosok elmondása szerint kiemelt cél az is, hogy minél gyorsabban történjen az átvilágítás, így a bizonyosan nem menekülteket mielőbb haza lehessen küldeni.
  • Szolidaritás és felelősségvállalás: a tervezet szerint minden EU-tagállamnak mutatnia kell szolidaritást a közösség felé, ennek a formája azonban rugalmas lesz, illetve különféle szolidaritási forgatókönyveket hoznak majd létre. A menedékkérők áthelyezése mellett ezentúl lehetőség lesz arra is, hogy a befogadástól elzárkózó államok arra vállalkozzanak, hogy megszervezzék, így „szponzorálják” a kiutasítottak hazavitelét. Szkínász biztos a szolidaritás egyik példájaként említette továbbá, ha az EU-tagországok egyes harmadik országokkal fennálló, szoros diplomáciai kapcsolataikat felhasználhatják a kitoloncolásoknál, vagy akár már a migrációs hullám kialakulásának megfékezésekor.
  • Margarítisz Szkínász szerint

    a bizottság elsősorban bizalmat akar teremteni a tagállamok között a migráció kérdésében, így hisznek benne, hogy a bevándorlással kapcsolatosan eddig szkeptikus államok konstruktívan állnak a tervhez.

    Azt egyébként az uniós döntéshozatali folyamatban a tagállamok mellett később az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia. Az alkufolyamat a ma bemutatott bizottsági tervvel veszi kezdetét.

    Von der leyen: most az a kérdés, hogyan segíthetnek a tagállamok

    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerda reggel egy rövid monológgal vezette fel a paktum bemutatását. Mint azt mondta, nyilvánvaló, hogy az EU régi migrációs rendszere nem működik, emiatt a blokknak új fejezetet kell nyitnia a bevándorlás terén.

    „A felelősségvállalás és a szolidaritás egy új egyensúlyát alkottuk meg”

    – fogalmazott a német politikus, aki szerint immár az a kérdés, hogy a tagállamok hogyan lehetnek szolidárisak egymással. „A stratégiánk elsősorban a tagállamok közötti földrajzi különbségeken alapszik” – hangsúlyozta, azt is kijelentve: meglátása szerint a bizottság javaslatcsomagja emberséges, de hatékony módja a bevándorlás kezelésének. – A migráció mindig is velünk lesz – húzta alá Von der Leyen.

    Elfordulás Juncker kvótatervétől

    Emlékezetes, hogy a 2015-ös migrációs válság alkalmával az akkor még Jean-Claude Juncker vezette brüsszeli biztosi testület a krízismegoldás egy máig vitatott módját választotta a kötelező kvóta, azaz „szükséghelyzeti áthelyezés” formájában.

    Juncker 2015-ös évértékelő beszédében hirdette meg „a legális bevándorlás megszervezését” – ahogy azt akkor mondta, Európában a bevándorlástól nem félni kell, hanem büszkének kell lenni rá.

    A migránsok kötelező elosztási programja ellen Magyarország, Csehország és Lengyelország is tiltakozott, emiatt a szerződések felett őrködő Európai Bizottság kötelezettszegési eljárást indított a szóban forgó országok ellen. Az Európai Bíróság végül idén áprilisban hozott ítéletet a kvótaperben, s kimondta: Lengyelország, Magyarország és Csehország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezését.

    A 2015-ös válság idején az uniós tagállamok hivatalosan több mint 1,2 menedékkérőt regisztráltak, ami kétszer annyi, mint az azt megelőző évben volt. Népességarányosan az EU-ban Magyarországra, Svédországra és Ausztriára helyeződött a legnagyobb migrációs nyomás, emlékeztet az Eurostat, az unió statisztikai hivatala.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában