mire vár?

2020.06.08. 09:01

Beleroskad a Lánchíd Karácsony időhúzásába

Ha beleroskadunk, akkor is felújítjuk a Lánchidat! – mondja a főpolgármester, de félő, a híd fog beleroskadni a főpolgármester felelőtlen időhúzásába. A főpolgármester elhalasztotta a találkozót a kormánnyal, még csak beszélni sem hajlandó a Lánchíd ügyéről – pedig a híd állapota napról napra súlyosabb.

A főváros által berendelt decemberi szakvélemény azt írja: „a Lánchíd felújítása 6 hónapon, azaz június 10-en túl nem halasztható”. Már csak 2 nap van addig, de a főváros nem tesz semmit – és úgy tűnik, nem is akar − emlékeztet a Ripost. A lap arról ír, megkérdezték Karácsony Gergely hivatalát, hogy mi a tervük, de a főpolgármester nem is titkolja, hogy egyelőre nem áll szándékukban nekikezdeni a munkának.

„A városvezetés továbbra is elkötelezett a Lánchíd mielőbbi felújítása mellett. Ugyanakkor a járvány miatt keletkezett több tízmilliárd forintos bevételkiesés sok terv újragondolását teszik szükségessé. ... A Budapest Közút szakemberei rendszeresen vizsgálják a híd állapotát” – válaszolták a lap kérdésére.

Emlékeztetnek: Karácsony a hídfelújítás kérdéséről egy hangzatos mondattal reagált korábban: „Ha beleroskadunk, akkor is felújítjuk a Lánchidat!”

De miért kéne belerokkanni? – teszi fel a kérdést a Ripost.

Fürjes Balázs, a fővárosi beruházásokért felelős államtitkár szerint az előző városvezetés elegendő pénzt hagyott a felújításra, és a kormány továbbra is biztosítja az e célra megígért 6 milliárd forintot.

A Ripost szerette volna megtudni a Fővárosi Önkormányzattól, hogy milyen hibák kijavítása történt az elmúlt időszakban, és még jó pár dolgot, de kérdéseikre nem kaptak választ. A felújítás napról napra többe kerül, és még nem írták ki a tendert sem rá – miközben a híd állapota nem tűr halasztást.

Hozzáteszik, jó lenne, ha a mostani főpolgármester nem a kormánnyal való hadakozással foglalkozna, hanem a dolgát végezné. Kezdhetné Magyarország első kőhídján a munkát – hiszen Széchenyi öröksége lassan életveszélyessé válik, és a nyakunkba szakad.

Kérdések válasz nélkül

A lap ezeket a kérdéseket küldte el a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának, de napok óta nem kaptak választ:

  • Konkrétan milyen hibákat javítottak?
  • Milyen rendszerességgel zajlik a híd állapotának vizsgálata?
  • A decemberben elkészült szakvélemény megnevezi a június 10-ei dátumot: a szakértők szerint, ha eddig nem kezdődik meg a híd felújítása, visszavonhatatlan károk keletkeznek. Tartanak ettől?
  • Kiírta a Főpolgármesteri Hivatal már a tendert a felújításra? Vélhetően alacsonyabb árajánlatokat lehet most a járványhelyzet miatt beszerezni, ez elkezdődött?
  • Kalkulálnak-e azzal: minél később kezdődik meg a felújítás, annál nagyobbak lesznek a költségek?
  • Mit gondolnak, mikor kezdődhet meg a híd felújítása?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában