Kormányválság

2021.06.28. 12:23

Bejelentette lemondását a svéd kormányfő

Bejelentette lemondását hétfőn a svéd kormányfő.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2021. június 28-án. Löfven bejelentette lemondását, miután június 21-én a svéd parlament megszavazta a kormányfõvel szemben a Svéd Demokraták (SD) nevû radikális jobboldali párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Forrás: MTI / EPA / TT Hírügynökség

Fotó: Stina Stjernkvist

Stefan Löfven június 21-én veszítette el az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, és a rendelkezésére álló egy hét alatt nem sikerült megoldania a kormányválságot, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki.

Ez volt az első alkalom Svédországban, hogy bizalmatlansági indítvánnyal a törvényhozás megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől.

A szociáldemokrata politikus lemondásával a törvényhozás elnökének, Andreas Norlennek a vezetésével tárgyalások kezdődnek egy esetleges új kormány megalakításáról. A 349 fős parlamentben Löfven szociáldemokrata pártjának van a legtöbb, 100 képviselője.

Stefan Löfven 2014-ben lett miniszterelnök, a legutóbbi, 2018-as választások után a zöldekkel megalakított kisebbségi kormány élén állt, külső támogatásra szorulva. A kabinet ügyvivőként a helyén marad az új kormány létrejöttéig.

Annie Lööf, a szociáldemokrata-zöld kormányt kívülről támogató liberális Centrum Párt vezetője már a múlt héten közölte, újra akarják tárgyalni a Szociáldemokrata Párt és a Zöld Párt, valamint a Centrum Párt és a Liberálisok között a 2018 szeptemberi választások után, 2019-ben létrejött „januári megállapodást”, amely lehetővé tette Löfven számára a kormányalakítást a Centrum Párt és a Liberálisok külső támogatásával.

A konzervatív Szövetség koalíció ugyanakkor jelezte: támogatnák Löfvent a kormány élén, de nem akarnak összefogni a radikális jobboldali Svéd Demokratákkal (SD), sem pedig a Baloldali Párttal.

A Svédország második legnagyobb pártjának számító, konzervatív Mérsékelt Párt részéről jelezték, hogy vezetőjüket, Ulf Kristenssont szánják a miniszterelnöki tisztségbe.

Egyik oldal sem szeretne együttműködni az általuk szélsőségesnek tartott SD-vel.

Elemzők rámutatnak arra, hogy a legutóbbi, „januári megállapodás” nevet kapó kormányalakítási tárgyalások négy hónapig tartottak.

A törvényhozás jelenlegi összetételében nagyjából egyenlő szavazattal bírnak a baloldali tömörülések és a jobbközép pártok, közvéleménykutatók pedig nem számítanak jelentős változásra e tekintetben.

Borítókép: Stefan Löfven svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2021. június 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában