A jövőnk múlik rajtuk

2018.05.09. 22:04

Balog Zoltán: az európai néppártok térjenek vissza a kereszténydemokrata értékekhez

Az emberi erőforrások leköszönő minisztere szerint Európa jövőjének szempontjából fontos, hogy az európai néppártok visszatérjenek a hagyományos, konzervatív, kereszténydemokrata értékekhez.

Budapest, 2018. február 20. Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere köszöntõ beszédet mond a Cipszerek és a reformáció címû kiállítás megnyitóján a Németajkú Református Gyülekezet Hold utcai templomában 2018. Február 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Balog Zoltán a Konrad Adenauer Alapítvány és a Német Gazdasági Klub (Deutscher Wirtschaftsclub) szerdai budapesti pódiumbeszélgetésén, amelynek témája a magyar és a német kormányalakítás volt, kiemelte:

nem szabad a hagyományos kereszténydemokrata pártoknak a liberális útra lépniük.

Volkmar Klein, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselője szerint is világossá kell tenni, hogy szavahihető, keresztény, konzervatív emberek vannak pártjukban. Emellett közös feladatuknak nevezte, hogy a szélsőjobboldali és -baloldali pártoktól megkülönböztessék magukat.

Balog Zoltán erre azt válaszolta, hogy a felebaráti szeretetet el kell választani a migrációtól mint világméretű folyamattól. A magyar kormány szerint az állam feladata az ország védelme, Magyarország ezért nemet mond a migrációra, és illegális úton senkit sem enged be – jelentette ki. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szolidaritást nemcsak abban lehet mérni, hogy beengedjük-e az illegális bevándorlókat, hiszen Magyarország Észak-Irakban például iskolák, falvak felépítését támogatja.

A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország „rákényszerült” a migrációellenes álláspontra, mivel senki más nem akarta képviselni ezt a nézetet az Európai Unióban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyarok szívesen elhagynák az Európai Uniót vagy Európa-ellenesek lennének, hiszen az EU támogatottsága Magyarországon a legmagasabb – mondta Balog Zoltán.

Volkmar Klein a migrációról azt hangoztatta:

Nem szabad egy kalap alá venni a valóban segítségre szorulókkal azokat, akik csak úgy tesznek, mintha rászorulók lennének. Le kell küzdeni a menekülés okait, és az embereknek a hazájukban kell több esélyt kínálni a boldogulásra.

A Németországot vezető nagyobbik kormánypárt politikusa a magyar határzárról úgy vélekedett, ha a balkáni útvonalat nem zárják le, sokkal több menekült lenne Európában, de a lépés nem a legfontosabb eleme volt a mozaiknak. Ugyanilyen lényeges volt a szerződéskötés Törökországgal, vagy a világélelmezési programra adott pénz is – tette hozzá.

A német politikus szólt arról is, hogy a német-magyar kapcsolatokat még intenzívebbé kellene tenni, egyebek mellett azért, mert ez közelebb viheti Németországot a többi visegrádi országhoz is.

Borítóképünkön Balog Zoltán beszédet mond a Cipszerek és a reformáció című kiállítás megnyitóján a Németajkú Református Gyülekezet Hold utcai templomában 2018. február 20-án.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában