Ország-világ

2021.06.13. 21:43

Bakondi: többszörösére emelkedett az elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma

Tavalyhoz képest többszörösére emelkedett a magyar határokon elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 vasárnap esti műsorában.

Bakondi György úgy fogalmazott, fokozódott a nyomás; idén már 40 500 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt és 365 büntetőeljárás indult embercsempészés miatt.

Kitért arra is, hogy

a balkáni útvonalat érintően új jelenségek figyelhetők meg.

Eddig a török területről alapvetően a görög szigetekre érkeztek a migránsok, ez a mozgás viszont a görög partiőrség és a Frontex fellépésének köszönhetően szinte megszűnt. Intenzívebbé vált ugyanakkor a mozgás a görög-török szárazföldi határon, továbbá egyre nagyobb számban indulnak útnak hajók Törökországból és Szíriából – Görögországot kihagyva – egyenesen Olaszország felé.

Bakondi György szerint a fokozódó migrációs mozgás miatt várható, hogy több érintett ország – mint Olaszország, Görögország és Spanyolország – sürgetni fogja az Európai Unió döntéshozóit, hogy a tagállamok között osszák szét az érkező migránsokat.

A magyar kormány álláspontja e tekintetben 2015 óta világos és változatlan: távol kell tartani a határoktól az illegális határátlépéssel próbálkozókat, akik minden okmány nélkül, az európai uniós, illetve a nemzeti jogszabályok semmibevételével, sokszor a szervezett bűnözéshez kapcsolódó embercsempészek segítségével próbálnak bejutni Európa területére – hangsúlyozta.

Az illegális migránsok érkezése közbiztonsági kockázatokat, terrorveszélyt is jelent – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában