Ország-világ

2021.10.09. 21:59

Babis beismerte vereségét, de nem zárta ki, hogy kormányfői megbízatást kap

Hangsúlyozta: neki köszönhető, hogy Csehország az utóbbi években sok mindent elért az Európai Unióban.

Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO elnöke beismerte mozgalma választási vereségét, gratulált a Spolu koalíciónak a győzelemhez, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap kormányalakítási megbízatást.

A kormányfő-pártelnök sajtóértekezleten leszögezte: miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást, nem zárja ki, hogy Milos Zeman őt fogja megbízni kormányalakítással.

Megjegyezte, hogy az ANO 72 mandátumot szerzett, míg a hárompárti Spolu koalíció keretén belül induló Polgári Demokratikus Pártnak, a második legerősebb pártnak, 34 képviselője lesz csak a parlamentben. A Spolu kormányfőjelöltje a polgári demokraták elnöke, Petr Fiala.

„Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából” – jelentette ki Babis kérdésre válaszolva, egyúttal ismételten kizárta, hogy a kormányalakítási tárgyalásokba bevonja a Kalózpártot.

A kormányfő megerősítette: vasárnap találkozik Zemannal Lányban, és közölte, hogy a kormányalakítási tárgyalások viszont szerdán kezdődnek. További részleteket erről nem mondott.

Andrej Babis az ANO választási eredményét „nagyszerűnek” minősítette, mert szerinte az öt pártból álló ellenzéknek egyetlen programja a „Babis-ellenesség”. Babis szerint kormányának nincs miért szégyenkeznie, mert nagyon jó eredményeket ért el.

Kérdésre válaszolva kizárta, hogy a jövőben elfogadná a képviselőházi elnök tisztségét. „Az én helyem a kormányban van” – szögezte le.

Hangsúlyozta: neki köszönhető, hogy Csehország az utóbbi években sok mindent elért az Európai Unióban.

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szavazatok 27,75 százalékával.

A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali, kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában