már hivatalos

2019.11.05. 20:29

Az USA kilép a párizsi klímaegyezményből

Az Egyesült Államok hivatalosan is bejelentette, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből, Franciaország sajnálatát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.

A V4NA hírügynökség arról ír, hogy Donald Trump már 2017 június 1-én beharangozta, de mostanra vált biztossá, hogy az USA kilép a párizsi klímaegyezményből, ugyanis

hivatalosan is bejelentette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, hogy elindítják a kilépési folyamatot, amely várhatóan egy évet vesz majd igénybe, tehát, előreláthatóan leghamarabb 2020. november 4-én, az amerikai elnökválasztás utáni napon kerülhet sor a kilépésre.

Az egyezményt aláíró 197 országból amúgy az USA az egyetlen, amely ki akar lépni.

Franciaország sajnálatát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez még inkább szükségessé teszi a francia-kínai partnerséget a klímával és a biodiverzitással kapcsolatban. A globális felmelegedés elleni küzdelem Emmanuel Macron és a kínai elnök, Hszi Csin-ping pekingi tárgyalásának egyik fő témája és a két vezető előreláthatóan aláír egy közös megállapodást az éghajlatvédelemről és a biodiverzitásról, amely az Élysée szerint fontos mérföldkő a párizsi klímaegyezmény visszafordíthatatlanságában.

Több ország (például Ausztrália vagy Brazília) attól tartott, hogy Donald Trump döntése dominó-effektust fog okozni, ám ez nem következett be, sőt, még inkább összehozott több demokraták vezette amerikai államot, valamint számos nagyvárost és vállalatot. Közülük többen önként vállalták, hogy 2050-ig megvalósítják a széndioxid-semlegességet és azt, hogy 100 százalékban megújuló energiát használnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában