védekezés

2021.02.22. 21:14

Az olaszországi vakcinagyártást szorgalmazzák a tartományok

Ezenkívül az oltások felgyorsítását sürgették.

A lakosság beoltásának felgyorsításán dolgozó tartományok a vakcinák olaszországi gyártását sürgetik a római kormánytól, miközben vendéglősök, edzőterem-tulajdonosok üzleteik megnyitását követelték a hétfőn rendezett tüntetéseken.

A toszkán vendéglősök a római képviselőház előtt követelték az újranyitást „Én kinyitok!” jelszóval. Ezzel egy időben Genova városában az edzőtermek és az uszodák üzemeltetői, az éttermek és a bárok tulajdonosai, valamint a színészek tüntettek a zárlattal szemben. Javaslataik között sorolták fel, hogy a vendéglátásban enyhítsék a korlátozásokat, és a már oltásban részesült vendégeket este 23 óráig fogadhassák.

„Irányváltást” sürgetett a vasárnaptól ismét közepes járványfokozatba helyezett Emilia Romagna tartomány elnöke, Stefano Bonaccini, aki a többi régió vezetőivel új intézkedésrendszert kezdeményezett a november óta alkalmazott színek szerinti beosztás, valamint a korlátozások folyamatos enyhítése és szigorítása helyett.

A tartományok országosan egységes intézkedéseket szorgalmaztak új paraméterek szerint. Ezenkívül az oltások felgyorsítását sürgették, felvetve az oltóanyagok olaszországi gyártását. Erről a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa a héten egyeztet az olasz gyógyszeripar képviselőivel.

A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti, aki egyben Lazio tartomány elnöke, szintén vakcinagyártást szorgalmazott az ország minden erre alkalmas létesítményében.

Lazio egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato az amerikai vakcinák mellett az orosz Szputnyik V gyártásának átvételét szorgalmazta. Romano Prodi volt kormányfő, az Európai Bizottság egykori elnöke is úgy nyilatkozott, „minden vakcinát be kell szerezni, és meg kell kezdeni a gyártásukat az összes uniós országban, ahol erre lehetőség van”.

Lazio régióban hétfőn megkezdődött a negyvennégy és ötvenöt év közötti pedagógusok oltása, valamint a fegyveres erőknél dolgozóké. Az első napon négyezer tanár kapott oltást abból a 35 ezerből, aki regisztrálta magát.

A vírusmutációk terjedése az egészségügyi szakértők szerint március második felében tetőzhet. A nagy-britanniai vírusváltozatot már az új betegek felénél azonosítják. A tartományok közötti közlekedés tilalmát március 27-ig meghosszabbították.

A legerőteljesebben a lombardiai Brescia térségében és az Adria-parti Ancona területén terjed a nagy-britanniai vírusmutáció.

Hétfő estig több mint 3,5 millió személyt oltottak be, közülük 1,3 millióan már a második dózist kapták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában