Járvány

2020.04.21. 06:49

Az MSZP szüntette meg a legtöbb ágyat

A világjárvány elleni védekezés jegyében, a drámai forgatókönyvekre is készülve döntött úgy az egészségügy vezetése, hogy szabaddá teszi a kórházi ágyak hatvan százalékát. Az intézkedés egyik leghangosabb bírálója a szocialista Kökény Mihály, akinek a hivatali ideje alatt több ezer kórházi férőhelyet szüntettek meg.

A tizenhárom évvel ezelőtt, április 1-jén életbe lépett „egészségügyi reformmal” a Gyurcsány-kormány az addigi 80 ezerről 71 ezer ágyra szűkítette az aktív ellátást − emlékeztet a Magyar Nemzet. A lépést akkoriban azzal indokolták, hogy az ágyak mintegy negyede kihasználatlan. Az SZDSZ-es Molnár Lajos egészségügyi miniszter közölte: a tervezett aktív ágyszám „messze elegendő” ahhoz, hogy ellássák azokat a betegeket, akiket kórházi körülmények között kell kezelni.

Eközben például bezárták az ország legnagyobb pszichiátriai intézményét, az Országos Pszichiátriai és Neuroló­giai Intézetet.

Nem a 2007-es reformnak álcázott csonkolás volt azonban az első és egyetlen, ami a szocialisták lelkén szárad:

a 2006 és 2010 közötti időszak előtt, 1994–1998 között is rengeteg kórházi kapacitást szüntettek meg a magyar egészségügyben.

A kilencvenes években a Népjóléti Minisztérium néven futó szaktárca politikai államtitkárát Kökény Mihálynak hívták, 1996–1998 között ő volt a minisztérium első embere, 1998-tól pedig az Országgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának elnöke. Kökény Mihály regnálásának elején, 1994-ben még 98 453 kórházi ágyat tartottak nyilván Magyarországon, 1998-ra viszont már csak 83 770-et, csaknem 15 ezerrel kevesebbet. Ehhez képest Kökény Mihály most az egyik legélesebb bírálója a kórházi ágyak átmeneti (!) kiürítésének, amellyel kapcsolatban Kásler Miklós miniszter is egyértelművé tette, hogy a járvány elleni védekezés miatt van rá szükség.

Fotó: Magyar Nemzet

Összehasonlításként: 2010 óta, a Fidesz–KDNP vezette kormányok alatti időszakban gyakorlatilag stagnált a kórházi ágyak száma (2010-ben 71 216, 2018-ban 68 112 ágyon folyt betegellátás), annak ellenére is, hogy még a kórházvezetőket tömörítő Magyar Kórházszövetség is időről időre azok visszavágását szorgalmazta. A helyzet jelenleg az, hogy a kórházi ágyak tekintetében Magyarország az egyik legfelkészültebb Európában: mind az ezer lakosra jutó 7,02-es, mind az ezer, 70 év fölöttiekre jutó ágyak számában (54,9) a harmadik legfejlettebb a magyar egészségügy a londoni NimbleFins elemzése szerint, ami az OECD, az Eurostat és a Worldo­meter adataira alapozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában