Bővítés

2017.11.23. 11:35

Az iszlamista terrorizmus elleni egységet állít fel a „német FBI”

Az iszlamista terrorizmus elleni ügyosztályt állítanak fel mintegy ezer fővel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) után német FBI-nak is nevezett német Szövetségi Bűnügyi Hivatalnál (BKA) – írta csütörtökön a Die Welt című lap.

A tervek szerint az átszervezést jövőre hajtják végre. Az új főosztály központja Berlinben lesz, és összefogja majd valamennyi részleget, amely eddig az államvédelmi főosztályon az iszlamista terrorizmussal foglalkozott.

A mintegy 5500 fős szervezetnél az átcsoportosítások és új állások létrehozása révén mintegy ezer nyomozó dolgozik majd a terrorelhárítási területen. Többségük az ország határain belül, és felállítanak külföldön tevékenykedő egységeket is, amelyek egyebek között a közel-keleti válságövezetekbe utazó német dzsihádisták ügyeivel foglalkoznak – írta a Die Welt.

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőrségi szerv új főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy összehangolja a tartományi bűnügyi hivatalok (LKA) munkáját és gondoskodjon az új, országszerte egységes kockázatelemzési eljárás alkalmazásáról a terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott iszlamistákkal kapcsolatban.

A legutóbbi adatok szerint a BKA csaknem 700 ilyen embert tart nyilván, köztük 150 fokozottan veszélyesként besorolt iszlamistát. További 1650 embert tartanak nyilván abban a csoportban, amelyből újabb potenciális iszlamista terroristák és támogatóik kerülhetnek ki.

A kockázatelemzési módszerek egységesítését a tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett támadás nyomán határozták el, mert kiderült, hogy a 11 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetőjét – egy tunéziai elutasított menedékkérőt - egyes tartományokban kevésbé, máshol fokozottan veszélyesként tartották nyilván.

Az utóbbi években megsokszorozódott a terrorizmus gyanúja miatt indított eljárások száma Németországban. Idén akár az ezret is elérheti, míg a nemzetközi migrációs válság elmélyülése előtti években rendszerint a százat sem érte el az ilyen ügyek száma.

Legutóbb kedden tartottak nagyszabású terrorellenes razziát az országban, és őrizetbe vettek hat szíriai férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy merényletet terveztek egy nyilvános hely, valószínűleg egy esseni karácsonyi vásár vagy egy bevásárlóközpont ellen.

A gyanút nem sikerült kellőképpen megalapozni, így szerdán mind a hat férfit elengedték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában