petíció

2020.05.13. 06:15

Az iráni légtér bojkottjára szólítják a Lufthansát a januárban lelőtt ukrán gép áldozatainak családjai

A kezdeményezéshez vasárnapi elindítása óta több mint 20 ezer aláíró csatlakozott.

Az Iránban lelőtt ukrán utasszállító repülőgép áldozatainak családjai felszólítják a német Lufthansát és a vele egy csoportba tartozó európai légitársaságokat, hogy szakítsák meg tárgyalásaikat az iráni kormánnyal az ország légterét érintő járataik újraindításáról, amíg Teherán nem hajlandó mindenben együttműködni a nemzetközi vizsgálattal és bíróság elé nem állítja a felelősöket.

Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság Teheránból Kijevbe induló Boeing 737-es gépe január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le.

Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy a Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből. A repülőn lévő 176 emberből senki sem élte túl a tragédiát.

A katasztrófa áldozatainak családjai által alapított társaság azután indította el az iráni légtér bojkottját szorgalmazó online petícióját, hogy az iráni média jelentéseiből kiderült, a Lutfhansa vezette európai légitársaságok csoportja kiterjedt tárgyalásokat folytat az ügyben az iszlám köztársasággal.

„Az Európai Unió tagállamai nem adhatják hozzájárulásukat az iráni légtér használatához, amíg az iráni kormány nem tesz tanúbizonyságot arról, hogy kész együttműködni a nemzetközi szervekkel a PS752-es járat megsemmisüléséhez vezető események hiteles kivizsgálásában, beleértve ebbe az elkövetők megnevezését is” – hangsúlyozza a petíció, amelyhez vasárnapi elindítása óta több mint 20 ezer aláíró csatlakozott.

Hamed Esmaeilion, a járaton életét vesztett 55 kanadai-iráni állampolgár családjait képviselő társaság szóvivője kijelentette, fontos annak a biztosítása, hogy az iráni hatóságokat felelősségre lehessen vonni a repülőgép lelövéséért.

Esmaeilion a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a petícióval két céljuk van. Mint mondta, mindenekelőtt az igazságukért harcolnak. „Miért kezdenek el tárgyalni, amíg az igazság nem kerekedik felül, a vizsgálat még csak meg sem kezdődhetett, Irán nem működik együtt és a feketedobozok még mindig Iránban vannak?” – tette fel a kérdést a szóvivő, akinek felesége és 9 éves kislánya vesztette életét a lelőtt gépen.

Hozzátette, a 752-es járat áldozatainak családjai emellett „meg akarják akadályozni, hogy hasonló bűncselekmények” újra megtörténhessenek.

Tal Muscal, a Lufthansa csoport szóvivője annyit mondott, hogy jelenleg nem használják a „kockázatosnak minősülő” iráni légteret, és fenntartják az arra vonatkozó repülési tilalmat.

„Szorosan követjük a helyzetet, minthogy minden légitársaság ragaszkodik egy átlátható vizsgálathoz és olyan garanciákhoz, amelyek biztosíthatják, hogy hasonló incidens soha többé ne történhessen meg” – mondta Muscal a dpa-nak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában