humanitárius katasztrófa

2020.02.21. 20:26

Az ídlíbi harcok leállítását sürgette az ENSZ-főtitkár

Azonnali tűzszünetet sürgetett az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken New Yorkban.

Újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a harcok leállítására azért van szükség, hogy véget vessenek a humanitárius katasztrófának, és elejét vegyék a helyzet ellenőrizhetetlen eszkalációjának.

„Csaknem egy éve követjük nyomon a szíriai kormányerők orosz légicsapások által támogatott sorozatos offenzíváit. Ebben a hónapban pedig ismételten halálos összecsapások voltak a török és szíriai csapatok között” – emlékeztetett Guterres.

„Véget kell érnie a sokat szenvedett szíriai népet sújtó, emberek által előidézett humanitárius rémálomnak. Most kell véget vetni ennek” – hangoztatta.

Recep Tayyip Erdogan török államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek esti telefonbeszélgetésük során vitatták meg az idlíbi helyzetet. Erdogan a szíriai ellenzéki milíciák idlíbi területei ellen nyomuló damaszkuszi kormányerők feltartóztatásának szükségeségét hangsúlyozta.

Ankara mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyvereseket, Moszkva a damaszkuszi csapatokat támogatja a konfliktusban.

Az ENSZ becslései szerint december eleje óta több mint 900 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására a harcok dúlta Idlíb térségében.

Címkék#Idlíb#ENSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában