Üzenet

2019.05.10. 07:57

Az Egyesült Államok B-52-es nehézbombázókat vezényelt Katarba

A légierő tájékoztatása szerint a repülőgépek a louisinai Barksdale légitámaszponton állomásozó 20. bombázó századból érkeztek.

Az Egyesült Államok B-52-es nehézbombázókat vezényelt egy katari amerikai légi támaszpontra válaszul az Irán részéről, közelebbről meg nem nevezett, fenyegetésekre – derült ki az amerikai légierő által csütörtökön közölt fényképekről.

A fotókon az látható, hogy B-52H Stratofortress típusú hadászati bombázók landolnak az al-Udeid légi bázison. Ezek a repülők alkalmasak hagyományos és nukleáris bombák szállítására. Hasonló gépek szálltak le a térségben szerdán, meg nem nevezett támaszpontokon.

A légierő tájékoztatása szerint a repülőgépek a louisinai Barksdale légitámaszponton állomásozó 20. bombázó századból érkeztek.

Vasárnap a washingtoni Fehér Ház bejelentette, hogy az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót a közel-keleti térségbe vezényelte. John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, a lépés válasz Irán „egy sor zavarba ejtő és eszkalációs jelzésére”.

A közleményben Bolton hangsúlyozta: az Egyesült Államok vagy szövetségesei elleni esetleges támadás esetén Irán „kérlelhetetlen erővel” találja magát szemben.

„Ez világos és félreérthetetlen üzenet” Iránnak – fogalmazott a politikus.

Irán szerdán kilátásba helyezte, hogy országa mérsékelni fogja az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás bizonyos pontjainak végrehajtását. A bejelentés egy évvel azután történt, hogy az Egyesült Államok bejelentette, kilép az atomalkuból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában