Járvány

2021.06.06. 10:21

Az Egyesült Államok 750 ezer adag vakcinát adományoz Tajvannak

Tajvant sokáig a jó járványkezelés mintaországaként tartották számon, de az elmúlt hetekben megugrott a megbetegedések száma.

Az Egyesült Államok 750 ezer adag koronavírus elleni védőoltást adományoz Tajvannak a globális vakcinaelosztó terv első részeként – jelentették be vasárnap Tajpejben Tammy Duckworth amerikai szenátor.

Tajvanon súlyosbodott a járványhelyzet, miután fertőzési gócokra derült fény elektronikai vállalatoknál alkalmazott vendégmunkások körében. Emiatt az érintett cégeknél leállt a termelés, az ott dolgozók körében pedig széles körű tesztelési kampány kezdődött. A fertőzöttek zöme a brit vírusvariánst kapta el.

Tajvant sokáig a jó járványkezelés mintaországaként tartották számon a fertőzöttek és halálesetek alacsony száma miatt. Az elmúlt hetekben azonban megugrott a megbetegedések száma, és az egészségügyi illetékesek most a járvány berobbanásától tartanak.

A tajvani járványügyi törzs szombaton arról tájékoztatott, hogy egy nap alatt 511 új fertőzéses esetet regisztráltak, és 38 ember halálát hozták összefüggésbe koronavírus-fertőzéssel. Ezzel 11 ezerhez közelített a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta, és 225-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

A 23,5 milliós Tajvanon a lakosság alig három százalékát oltották be eddig, és a többségük csak a vakcina első adagját kapta meg. Tammy Duckworth szenátor nem részletezte, hogy Tajvan milyen módon jut hozzá az Egyesült Államok által adományozott 750 ezer adag oltáshoz.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön ismertette az amerikai vakcinaelosztó kezdeményezés első szakaszának részleteit, amelyek szerint 19 millió adag vakcinát kap a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés, hatmillió adagot pedig az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei. Az Egyesült Államok összesen 80 millió adag vakcinát ajándékozna el június végéig, ami a fel nem használt oltóanyagok 75 százaléka. A fennmaradó 25 százalékot Washington vésztartalékként tárolná, és szükség esetén közvetlenül megosztaná szövetségeseivel és partnereivel. Az Egyesült Államokban jelentősen csökkent a koronavírus elleni vakcinák iránti kereslet, miután a felnőtt lakosság több mint 63 százaléka megkapta már az első adagot valamelyik oltásból.

Pénteken Japán is bejelentette, hogy 1,24 millió adag koronavírus elleni védőoltást adományoz Tajvannak, amit bíráltak Pekingben. Korábban Kína is felajánlott saját fejlesztésű vakcinákat Tajpejnek, a kormány azonban többször is aggodalmának adott okot a kínai oltások biztonságosságát illetően. A kínai vakcinák importjához amúgy is módosítani kell az ezt tiltó törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában