új igazolvány

2019.10.28. 12:30

Az azonosítót és a lakcímet is tartalmazza az eSzemélyi

Már az igénylő személyi azonosítóját (korábbi elnevezéssel személyi számát) és a lakcímét is rögzítik az újonnan kiállított állandó személyazonosító igazolvány (eSzemélyi) tároló elemén – közölte a Belügyminisztérium (BM) hétfőn.

A közlemény szerint a hétfőtől igényelt állandó személyazonosító igazolványok esetében az eSzemélyi tároló eleme már tartalmazza a személyi azonosítót és a lakcímadatot is (beleértve az állandó magyarországi lakóhelyet, a tartózkodási helyet, valamint a külföldi címet).

A korábban igényelt okmányokra a lakcímadat az állampolgár kérelmére utólag is felírható – tették hozzá.

A személyi azonosító és a lakcím kizárólag az eSzemélyi tároló eleméből olvasható ki „megfelelő eszközzel”,

ezek az adatok, hasonlóan a társadalombiztosítási azonosító jelhez (TAJ) és az adóazonosító jelhez, az okmány felületén nem láthatók

- írták.

A BM kitért arra is, hogy lakcímváltozás bejelentése esetén a személyes ügyintézés során

nemcsak a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártyát) cserélik ki, hanem a személyazonosító igazolvány tároló elemén is rögzítik az új lakcímet.

Lakcímadat utólagos rögzítésére csak személyes ügyintézés során van lehetőség. Ha a külföldi cím változásának bejelentése elektronikus úton történik, az új külföldi cím nem kerül automatikusan a személyazonosító igazolvány tároló elemére, ezt csak személyes ügyintézés útján lehet feltenni.

A közleményben fontosnak nevezték, hogy a személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt nem váltja ki az eSzemélyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában