szankciók jöhetnek

2021.06.02. 05:51

Az Afrikai Unió felfüggesztette Mali tagságát

A szervezet akadálytalan, átlátható és gyors visszatérést követel a civil kormány vezette átmenethez.

Az Afrikai Unió felfüggesztette Mali tagságát a szervezetben az ott végrehajtott, előző heti puccs miatt, és büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba, ha a katonai vezetés nem adja vissza a hatalmat a civil kormánynak – tudatta az AU szerda hajnalban.

A szervezet akadálytalan, átlátható és gyors visszatérést követel a civil kormány vezette átmenethez, melynek elmaradása esetén célzott szankciókat helyez kilátásba.

Assimi Goita ezredes először tavaly augusztusban hajtott végre puccsot katonái vezetésével, majd az azt követően kinevezett átmeneti miniszterelnököt és elnököt is őrizetbe vetette a múlt héten, akik az őrizetben lemondtak tisztségükről, s Goitát pénteken ideiglenes elnökké nevezték ki.

A Malival szomszédos országok és a nemzetközi hatalmak attól tartanak, hogy az újabb puccs kisiklatja a februárra ígért elnökválasztás megtartását, s akadályozza az iszlamisták elleni küzdelmet, akik az ország északi, sivatagos részére vették be magukat.

A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) vasárnap jelentette be, hogy a puccs miatt felfüggesztik az ország tagságát a szervezetben. Az AU a tavaly augusztusi puccs után is felfüggesztette Mali tagságát, de pár héttel később helyre is állította, miután Maliban bejelentették, hogy civil kormány veszi át az átmenet irányítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában