Járvány

2020.04.14. 20:45

Ausztriában kinyithattak a kisebb boltok, máshol marad az eddigi szigor

A világ nagy részén érvényben maradnak a Covid-19 járvány visszaszorítása érdekében bevezetett szigorú intézkedések, Ausztriában viszont kinyitottak a kisebb boltok. Több nyugat-európai országban és Iránban mérséklődni látszik a járvány, a volt szovjet térségben viszont nő a fertőzöttek száma.

A woman wearing a face mask arranges her shop in Salzburg, Austria, after it re-opened on April 14, 2020, following a "shutdown" in a measure to limit the spread of the new coronavirus. (Photo by BARBARA GINDL / APA / AFP) / Austria OUT

Forrás: AFP / APA

Fotó: Barbara Gindl

Megtörtént az első lépés a normalitás felé, a koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló ausztriai intézkedések hatásosak voltak, ezért

ismét kinyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek

- jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden Bécsben. Ausztriában keddig 14 147-en fertőződtek meg koronavírussal, 7542 gyógyultat és 6168 igazolt beteget tartanak nyilván.

Olaszországban és Spanyolországban csökkent, Nagy-Britanniában, Belgiumban és Svédországban pedig nőtt a fertőzöttek és a halálesetek száma.

Olaszországban egy nap alatt kevesebb mint a felére csökkent az igazolt fertőzöttek száma, a hétfői 1363 helyett 675 volt a növekedés. A napi új halálesetek száma 600 fölött volt, és keddre túllépte a 21 ezret. A jelenleg pozitív több mint 104 ezer betegből valamivel több mint 28 ezret kezelnek kórházban, tizenegy napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 162 ezret.

Spanyolországban egyre kevesebb a napi regisztrált új koronavírus-fertőzött. A vizsgálatok 3045 fertőzést igazoltak az elmúlt egy napban, hétfőn ez a szám 3477, vasárnap 4167 volt.

Az összes fertőzött száma meghaladta a 170 ezret.

A fertőzésbe 567-en haltak bele az elmúlt 24 órában. Hétfőn 510, vasárnap 619 ember veszítette életét, míg összesen 18 056-an.

Nagy-Britanniában keddre átlépte a halálos áldozatok száma a 12 ezret, az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt 5252-vel emelkedett, és meghaladta a 93 ezret.

Belgiumban meghaladta a négyezret az elhunytak száma, a fertőzötteké pedig a 31 ezret. A kedden jelentett 262 új haláleset közül 171-en idősek otthonában haltak meg. Belgium valamennyi idősotthonának összes, mintegy 210 ezer lakóján elvégzik a koronavírus-tesztet. Hollandiában valamelyest lassult a járvány terjedése, a halálesetek száma 2823, a fertőzötteké 26 712.

Svédországban ezer fölé emelkedett a Covid-19 betegségben elhunytak száma kedden, az azonosított fertőzöttek száma 11 450. Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani.

Romániában újabb harminc napra meghosszabbították az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében március közepén bevezetett rendkívüli állapotot. Iohannis köszönetet mondott a koronavírus-járvány ellen „az első vonalban harcoló” egészségügyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhívást intézett a román állampolgárokhoz, hogy tartsák be a kijárási korlátozásokat, mert betartásuk életeket ment, kijátszásuk viszont a családot és ismerősöket is veszélybe sodorja.

Szlovákiában, ahol 835 fertőzöttet tartanak nyilván, gyorsuló tendenciát mutat a járvány, a hétfői új fertőzések többségét egy bazini idősotthonban diagnosztizálták. A kór miatt jelenleg 121 személyt kezelnek kórházban, négyen vannak intenzív osztályon. Csehországban viszont húsvétkor jelentősen lelassult az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése, kedden 6059 fertőzöttet és 147 halálesetet tartanak nyilván.

Srí Lankán már mintegy 26 ezer embert tartóztattak le, amiért megszegte a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott szabályokat.

Litvániában 15 ezer autóst fordított vissza a rendőrség húsvétkor ugyanezért.

A Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozó Fehéroroszországban 2919-ről 3281-re nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a betegségnek eddig 33 halálos kimenetele volt. tagállam Kirgizisztánban Szooronbaj Dzsejenbekov elnök egy sor városban és régióban április 30-áig meghosszabbította a koronavírus miatt korábban bevezetett rendkívüli állapotot,

Iránban az elmúlt 24 órában 1574 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 98-an haltak meg a Covid-19 betegségben, ez utóbbi szám egy hónap óta először maradt 100 alatt. Az országban a regisztrált fertőzöttek száma 74 877, a halottaké pedig 4683.

Az új típusú koronavírus-járvány elleni összehangolt fellépésről egyeztettek keddi virtuális csúcstalálkozójukon a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagországai, Indiában meghosszabbítják a kijárási tilalmat, nőtt a fertőzöttek száma a délkelet-ázsiai térségben.

A brazil kormány kitiltotta a nem őslakosokat a törzsi területekről a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és védőfelszerelést, illetve élelmet oszt ki a bennszülötteknek.

Mexikóban – ahol 853 újabb esettel meghaladta az ötezret az igazoltan fertőzöttek száma – egészségügyi dolgozók tiltakoztak a felszereléshiány miatt.

A vesztegzár feloldása óta Vuhanból Pekingbe utazók között eddig egyetlen koronavírus-fertőzött sem volt

- közölte a kínai főváros egészségügyi bizottsága kedden.

Több mint száz politikai szereplő, tudós és aktivista szerte a világból kedden közzétett nyílt levélben bírálta a Kínai Kommunista Pártot (KKP) a koronavírus-járvány kezeléséért. Az aláírók – európai, amerikai és ausztráliai akadémikusok, jogászok, elemzők – mindenekelőtt a „félelem kultúráját” vetik a KKP szemére, azt, hogy elhallgatott a világ elől a járvány elleni küzdelem szempontjából létfontosságú információkat.

Borítókép: az ausztriai Salzburgban egy nő pakolja ki az eladásra kínált ruhákat, miután ismét kinyithatott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában