Illegális bevándorlás

2018.05.27. 09:39

Ausztria kancellárja és belügyminisztere is aggódik a migráció miatt

Sebastian Kurz uniós határőröket küldene Afrikába, Herbert Kickl pedig szükség esetén lezárná Ausztria határait.

Illegal migrants walk next to a NATO barbed wire fence built to stop illegal migrants entering on the green border between Serbia and Hungary near Asotthalom (about 190 km South of capital city Budapest), Hungary on August 13, 2015. ATTILA VOLGYI

Sebastian Kurz osztrák kancellár az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) határőreinek afrikai bevetésével akadályozná meg a migránsok Európába jutását – olvasható az osztrák kormányfőnek a Welt am Sonntag című német lap vasárnapi számában megjelenő interjújában, amelyből hírügynökségek előzetesen részleteket közöltek.

Kurz az interjúban kiemelte, hogy egy a Frontexnek adandó új politikai felhatalmazás lehetővé tenné az uniós határvédelmi ügynökségnek, hogy „a helyi kormányok engedélyével harmadik államok területén működhessen”. A politikus az illegális bevándorlás növekvő mértéke miatt egyben a Frontex gyorsabb bővítését sürgette, és azt is elmondta, hogy szerinte világos politikai felhatalmazásra is szükség van, amely lehetővé teszi az ügynökség, hogy hatékonyan felléphessenek a migránsokkal szemben.

„Az illegális bevándorlókat az uniós külhatárokon kell megállítaniuk, ellátniuk, és ideális esetben haladéktalanul visszaküldeniük hazájukba vagy egy tranzitállamba”

- mondta Kurz a német újságnak.

Sebastian Kurz
Fotó: Talha Ozturk / Anadolu Agency / AFP

A 31 éves kancellár újfent amellett foglalt állást, hogy a menekültek EU-tagállamok közötti elosztásáról szóló vitát „végre” be kell fejezni, mert nincs realitása annak, hogy egyezség születne a kérdésben.

„Nem látom, hogy Ausztria hozzájárulását adná menekültkvótákhoz, különösen, ha ezek nem veszik figyelembe a korábbi évek bevándorlását”

- jelentette ki Kurz.

A júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökségről szólva Kurz kiemelte: országa erőfeszítéseket fog tenni az Európai Unión belüli feszültségek leépítésére, s hidakat akar építeni kelet és délkelet felé. „Az uniós külhatárok védelmére, a belbiztonságra, valamint a terrorizmus és radikalizálódás elleni küzdelemre helyezzük a hangsúlyt” – húzta alá Kurz.

A kancellár mellett Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter is állást foglalt a bevándorlás kérdésében. Az osztrák APA hírügynökség beszámolója szerint a politikus azt mondta: aggódik a balkáni útvonalon érkező menekültek számának növekedése miatt, ezért szükség esetén akár le is zárná Ausztria határait.

Kickl biztonsági forrásokból származó információkkal indokolta aggályait, amelyek szerint újra emelkedik a balkáni útvonalon át Európa szíve felé tartó migránsok száma. A belügyminiszter leszögezte: nem ismétlődhet meg a 2015-2016-os menekültválság, ezért meg kell tenni minden előkészületet.

Herbert Kickl
Fotó: Hans Punz / APA / AFP

A tárcavezető szerint naprakész helyzetértékelésre van szükség, és ha a jelenlegi határvédelmi keret nem elég, akkor bevethető lenne a feltöltés alatt álló, júniustól a belügyminisztérium hatáskörébe delegált határ- és idegenrendészeti egység. Az 500-600 fős csoporton kívül mozgatható határkerítések, konténerek és egyéb eszközök biztosíthatják a hatékonyabb határvédelmet – tette hozzá.

Kickl jelezte: hétfőn felveszi a kapcsolatot az érintett balkáni országokkal, hogy megtárgyalják a legújabb fejleményeket a migrációs kérdésben. „Tudatni fogjuk velük, hogy Ausztria lezárja a határait, ha a helyzet úgy hozza” – mondta.

Az APA információi szerint megint egyre népszerűbb a balkáni útvonal az Európába tartó migránsok körében. Az előző heti adatokhoz képest 45 százalékkal (848-ról 1229-re) nőtt a Görögországba érkezett migránsok száma a héten. Szerbia helyett azonban egyre többen veszik Bosznia-Hercegovina felé az irányt. Kickl megerősítette ezt a tendenciát, bár az előző héten az osztrák határon feltartóztatott mintegy 700 migráns 70 százaléka még a szerb határon át érkezett.

Borítókép: illegális bevándorlók az ásotthalmi kerítés mellett. Forrás: AFP / Attila Volgyi / NurPhoto

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában