Illegális bevándorlás

2018.10.31. 08:40

Ausztria is nemet mond az ENSZ migrációs csomagjára

Az osztrákok már korábban jelezték, hogy fenntartásaik vannak a migrációs csomaggal szemben, amelynek elfogadásából Magyarország már korábban bejelentette kilépését, az Egyesült Államok pedig a kezdetektől nem vett részt benne.

Spielfeld, 2015. október 23. A szlovén-osztrák határ melletti, az ausztriai Spielfeldnél kialakított tranzittábor 2015. október 23-án. Az osztrák hatóságok feladták a tábor õrzését, az illegális bevándorlók ugyanis több helyen megrongálták a tábor kerítését, és kitörtek a senki földjére. Többen ellenõrizetlenül elindultak Ausztria belseje felé. MTI Fotó: Tréba Ákos

Az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint Sebastian Kurz kancellár és Heinz-Christian Strache alkancellár a kormányülést megelőzően világossá tette, hogy a kormány nem is küld hivatalos képviselőt a világszervezet december 10-11-i marrákesi konferenciájára, amelyen várhatóan elfogadják a nem kötelező érvényű csomagot.

Ausztriának erős fenntartásai vannak a dokumentum tartalmával kapcsolatban, nem tartja megfelelőnek a migrációs kérdések szabályozására, és attól tart, hogy elveszíti szuverenitását a migrációs politikában – írta az APA, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós kormányának kifogásai közé sorolva azt is, hogy

az egyezmény elmossa a törvényes és az illegális migráció közötti különbséget.

Az osztrák kormány különösen hangsúlyozza azt az álláspontját, hogy az ENSZ migrációs csomagja révén

nem válhat alapvető emberi joggá a migráció,

sem a nemzetközi szokásjogra, sem a „puha jogra”, sem a nemzetközi bíráskodásra hivatkozva.

Ausztria éppen ezért nem lép be az egyezménybe, távol marad a csomagról 2019 szeptemberében tartandó szavazástól az ENSZ Közgyűlésén – írta az APA, amely szerint az osztrák kormány nyilatkozatban részletesen ismerteti majd álláspontját az ENSZ-szel.

A világszervezet 193 országa 2016 szeptemberében egyezett meg a migrációs csomag elfogadásáról. A 34 oldalas dokumentumban foglaltak célja a menekülthullámok jobb kezelése és az érintettek jogainak erősítése – idézte fel az APA, hozzátéve, hogy a tervezetben hangsúlyozták: nem csorbulhat az országok szuverenitása és a bevándorláspolitikájuk kialakításához való joguk, és

az egyezmény nem lesz nemzetközi jogilag kötelező érvényű.

Ausztria, az elmúlt hetekben elsősorban az FPÖ, már korábban jelezte, hogy fenntartásai vannak a migrációs csomaggal szemben, amelynek elfogadásából Magyarország már korábban bejelentette kilépését, az Egyesült Államok pedig a kezdetektől nem vett részt benne – emlékeztetett az osztrák hírügynökség.

Borítókép: a szlovén-osztrák határ melletti, az ausztriai Spielfeldnél kialakított tranzittábor 2015. október 23-án.

MTI Fotó: Tréba Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában