Járvány

2021.04.02. 18:25

Ausztria harmincezer adag vakcinával támogatja Csehországot

Ausztria harmincezer adag vakcinával támogatja Csehországot – jelentette be pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Ausztria Rudolf Anschober osztrák egészségügyi tárcavezetővel egyeztetve bilaterális úton segít a koronavírus elleni oltóanyaggal Csehországon – közölte Kurz. Mint mondta, nagyon kedvezően értékelik azt, hogy más uniós tagállamokból is hajlandóságot látnak erre.

Az európai uniós tagországok zöme megegyezett csütörtökön abban, hogy a lélekszámarányosan járó Pfizer/BioNTech-vakcinákból közel hárommillió adagot szolidaritásból szétoszt a koronavírus-járvány miatt „leginkább rászoruló” országok között; három tagállam – Ausztria, Csehország és Szlovénia – elutasította az egyezséget, ezért számukra a lélekszámarányosan járó mennyiség nem változik.

Ausztria Csehország iránti szolidaritásból utasította el az egyezséget, mondván, északi szomszédjának is több oltóanyagra van szüksége, hogy megbirkózzon a súlyos járvánnyal.

Kurz bírálta a megállapodást mondván, hogy Csehországot különösen sújtja a járvány számos halálesettel és a fertőzöttek magas számával, de ennek ellenére nem kapott pótlólagos oltóanyagot az uniós vakcinaelosztás keretében. „Igazságtalannak és a szolidaritással ellentétesnek találjuk, hogy éppen Csehország nem kapna támogatást” – hangsúlyozta Kurz.

Az osztrák kancellár szerint néhány százezer dózissal orvosolni lehetett volna a helyzetet. Mint mondta, egy első javaslatban mintegy nyolcszázezer dózist különítettek volna el Csehországnak, de ebből aztán nem lett semmi. Kiemelte, hogy ha az egyes tagországokban lemaradás van a lakosság immunizálásában, úgy az rossz mindenki számára, mert a pandémiát csak közösen lehet legyűrni.

Az Európai Unió által lekötött vakcinákat mindig lélekszámarányosan osztják szét a 27 tagország között. Az unió 19 tagállamának nagykövetei azonban megállapodtak abban, hogy módosítják a kvótarendszert az év második negyedévében érkező, tízmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcina esetében, amelyet a harmadik negyedévre lekötött százmilliós szállítmányból előre kap meg az Európai Unió.

A tízmillióból 2,85 millió úgynevezett „szolidaritási vakcinát” elosztják az öt ország – Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia – között, amelyeknek legnagyobb szükségük van az oltóanyagra. Emellett ezek az országok megkapják a lélekszámarányosan is járó részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában