csúcstechnika

2019.12.13. 18:00

Átadták a honvédség új helikoptereit (videó)

Az elérhető legmagasabb szintű fegyverzettel felszerelt új gépek személyszállításra, egészségügyi kiürítésre, kutató-mentő, tűztámogató és felderítő, valamint határőrizeti feladatok ellátására éjjel és nappal egyaránt alkalmasak.

Szolnok, 2019. december 13. Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára (b) egy makettet vesz át Jens Siebrechttõl, az Airbus regionális alelnökétõl (j) és Axel Humperttól, az Airbus H145 program vezetõjétõl (k) a Magyar Honvédség új beszerzésû Airbus H145M helikoptereinek átadásán az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hangárjában 2019. december 13-án. MTI/Mészáros János

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

Átadták a magyar légierő új helikopterflottájának első négy gépét pénteken Szolnokon.

„A kormány célja az erős, professzionális honvédség megteremtése, amely bármikor képes megfelelni a kor követelményeinek, kihívásainak és azokkal együtt fejlődni”

- jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

Szabó István kiemelte:

Magyarország Európa legbiztonságosabb országainak egyike, amely azonban gyorsan változó környezetben helyezkedik el.

„Biztonságunk egyik záloga a jól kiképzett, felkészült, hazáját szerető és azért elkötelezett magyar katona, aki a kor követelményeinek megfelelő eszközökkel rendelkezik” – mondta.

Az államtitkár közölte:

az elmúlt években a gazdaság erősödése lehetővé tette a Magyar Honvédség átfogó reformját.

„A kormány által 2016-ban meghirdetett honvédelmi és haderőfejlesztési program az elmúlt évtizedek legkomplexebb korszerűsítési csomagja, amelynek egyik legfontosabb eleme a meglévő haditechnikai eszközök széleskörű modernizációja” – mondta Szabó István.

Az új Airbus H145M helikopterek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hangárjában
Fotó: Mészáros János / MTI

Ismertetése szerint

a Zrínyi 2026 program azóta nem csupán elindult, de a vártnál is sikeresebb. Legfontosabb célkitűzése egy ütőképes honvédség megteremtése jól képzett, megbecsült katonákkal és korszerű haditechnikai eszközök alkalmazásával.

„A kormány nem titkolt szándéka, hogy a magyar haderő a térség egyik legütőképesebb hadserege legyen” – mondta az államtitkár.

Jelezte:

ezen az úton fontos állomás az új honvédségi helikopterflotta első négy gépének átadása.

A német Airbus Helicopters vállalat által gyártott, H145M típusú, könnyű, több célú légi járművekből 2021 nyaráig összesen 20 darabot állítanak hadrendbe. Mint mondta,

az új gépek hatékonyabban szavatolják a magyar emberek élet- és vagyonbiztonságát, a nemzetgazdasági szempontból fontos infrastruktúra védelmét, a más szervezetekkel, így a katasztrófavédelemmel közös teendők ellátását.

Magas színvonalon teszik végrehajthatóvá mindezen túl az országvédelmi, valamint a NATO és az EU szövetségesi kötelezettségekből fakadó feladatokat.

Mint mondta,

a jelenleg szolgáló orosz helikopterek néhány éven belül felhasználják engedélyezett üzemidejüket.

A még hadrendben tartható eszközök mennyisége és felszereltsége nem tudja garantálni a hazai és nemzetközi kötelezettségek biztonságos és hatékony teljesítését, valamint a naprakész reagálóképesség fenntartását.

Szabó István kitért arra is:

az első 20 helikopter üzemeltetéséhez és kiszolgálásához szükséges berendezéseket, szolgáltatásokat is beszerezték.

Emellett a 2018 nyarán aláírt szerződés 5 évre szóló logisztikai támogatást, kiképzést, valamint átképzést is tartalmaz.

„A helikopterflotta fejlesztésének következő lépcsőjét 16 darab közepes kategóriájú, többcélú légi jármű beszerzése jelenti majd”

- tájékoztatott az államtitkár.

Jens Siebricht, az Airbus Helicopters alelnöke az eseményen a vállalat és a magyar kormány, illetve honvédség együttműködését méltatva lenyűgözőnek nevezte a magyar haderőfejlesztés kapcsán tapasztalható motivációt és profizmust. „Magyarország tisztességes, nyílt és megbízható partnere a cégnek, mely tiszta vízióval rendelkezik jövőjét illetően” – hangsúlyozta.

„Az együttműködés eredményeként az Airbus egy új, fém helikopteralkatrészek gyártásával foglalkozó kompetenciaközpont beindítását tervezi Békéscsaba körzetében” – jelentette be az alelnök, megjegyezve: ez a kölcsönös bizalom megnyilvánulásának új eleme, hiszen Magyarország így egy közös gazdasági vállalkozásban is a német cég partnerévé válik.

Borítókép: Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára (b) egy makettet vesz át Jens Siebrechttől, az Airbus regionális alelnökétől (j) és Axel Humperttól, az Airbus H145 program vezetőjétől (k)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában