Ország-világ

2020.10.28. 07:08

Amerikai nagykövet: nem is lehetne jobb a viszony Magyarországgal

David B. Cornstein eredményként említette a kölcsönös biztonság érdekében tett erőfeszítéseket. Emlékeztetett arra, hogy a két ország tavaly aláírt egy katonai együttműködést szabályozó védelmi megállapodást.

Budapest, 2020. október 27. David B. Cornstein, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövete, miután Orbán Viktor miniszterelnöktõl átvette a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést a Karmelita kolostorban 2020. október 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Csapataik a világ sok pontján erősítik egymást, mindkét fél elkötelezett a szabadság és a demokrácia védelmében – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Megjegyezte, hogy érkezésekor meglehetősen rossz volt a két ország közötti kapcsolat, „annál rosszabbat elképzelni is nehezen lehetne”.

A nagykövetet megkérdezték arról, hogy szerinte veszélyben van-e a sajtószabadság Magyarországon.

„Azt mondják, Magyarországon a sajtó inkább konzervatív, mint liberális, mégis minden reggel rengeteg olyan cikket olvasok, amely bírálja a kormányt, illetve az intézkedéseit. Szóval azt gondolom, hogy a sajtószabadság létezik,

a médiumok viszont elfogultak vagy az egyik, vagy a másik oldalról, és úgy hiszem, ezáltal a sajtó nem a valós célt szolgálja” – fogalmazott David B. Cornstein.

„Sajnos, Amerikában a sajtó rendkívül polarizálttá vált, olyan médium viszont csak nagyon-nagyon kevés van, amelyik a Trump elnök számára kedvező értelmezési keretben akarja láttatni a világot” – tette hozzá.

Azt mondta, hogy szerinte Donald Trump „mesés, fantasztikus és csodálatos elnök volt”.

Egy ország vezetőjének megítéléséhez két szempontot kell figyelembe venni: egy külpolitikait és egy belpolitikait – vélekedett.

Ha az első aspektust nézzük, akkor elmondható, hogy

az Egyesült Államok biztonságban van, méghozzá nagyobb biztonságban, mint amikor Trump elfoglalta a hivatalát négy éve. Ha pedig belpolitikai aspektusból világítjuk meg a kérdést, az látható, hogy az amerikai gazdaság nem is lehetne jobb állapotban, nem beszélve a rendkívül alacsony munkanélküliségről

- hangoztatta a nagykövet.

Amennyiben Trump hivatalban marad a november 3-án esedékes elnökválasztás után, akkor folytatódhat az a kapcsolatépítés, amely már megkezdődött, és mindkét országnak előnyökkel szolgál – mondta David B. Cornstein.

„Amit én tapasztaltam, az egyértelműen az, hogy Magyarország kormánya nem totalitárius. Ez egy demokrácia, ahol demokratikus választások vannak,

szóval az effajta megjegyzéseket egyáltalán nem találtam megalapozottnak” – mondta a nagykövet.

Borítókép: David B. Cornstein, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövete, miután Orbán Viktor miniszterelnöktől átvette a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést a Karmelita kolostorban 2020. október 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában