dollármilliók

2019.09.14. 09:14

Amerikai-brazil összefogás adhat újabb esélyt Amazóniának

Amazónia brazíliai részén – amelyen az őserdő 60 százaléka található – az idén 83 százalékkal nőtt a tüzek száma a tavalyi év azonos időszakához képest.

PARA, BRAZIL, 03/09/2019 - Members of the IBAMA forest fire brigade (named Prevfogo) fight burning in the Amazon area of rural settlement PDS Nova Fronteira, in the city of Novo Progresso, Para state, northern Brazil, this Tuesday, September 3rd. Since the end of August Prevfogo has been acting with the assistance of Brazilian Army military. Bolsonaro government budget cuts since January 2019 have severely affected brigades, which have been reduced in critical regions such as the Amazon. (Photo by Gustavo Basso/NurPhoto)

Forrás: AFP / Gustavo Basso / NurPhoto

Százmillió dolláros befektetési alapot hoz létre Amazónia biodiverzitásának megőrzésére az Egyesült Államok és Brazília – ebben állapodott meg pénteki washingtoni tárgyalásain Michael Pompeo amerikai és Ernesto Araújo brazil külügyminiszter.

Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő a tárgyalások után kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a két külügyminiszter útjára indította a stratégiai partnerségnek szentelt párbeszédet, és megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy, 11 éves időtartamra szóló százmillió dolláros befektetési alapot Amazónia biodiverzitásának megőrzésére.

Egy héttel ezelőtt hét térségbeli ország – Brazília, Kolumbia, Bolívia, Ecuador, Peru, Suriname és Guyana – kötött megállapodást Amazónia védelmére, megelőzendő az erdőtüzeket és az esőerdő megsemmisülését. Eszerint összehangolják katasztrófavédelmi tevékenységüket és Amazónia műholdas megfigyelését, újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket, és fellépnek az illegális bányászat ellen is.

Amazónia brazíliai részén – amelyen az őserdő 60 százaléka található – az idén 83 százalékkal nőtt a tüzek száma a tavalyi év azonos időszakához képest a hivatalos brazil adatok szerint. Az utóbbi hetekben Bolíviában is sok tűz pusztított. A brazil kormány előzetes adatai szerint az erdőirtás mértéke is jelentősen nőtt a tavalyihoz képest, immár a negyedik egymást követő hónapban.

Jair Bolsonaro brazil elnök a minap közölte, hogy az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán vitatná meg az amazóniai erdőtüzek ügyét. António Guterres ENSZ-főtitkár pedig felvetette, hogy szeptember 20-23. között rendezzenek az amazonasi helyzetnek szentelt találkozót az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

Borítókép: tűzoltó a lángok sújtotta területen Brazíliában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában