Ország-világ

2021.10.04. 06:51

Alkudozás, helyezkedés, üzengetés – folytatódik a baloldali huzavona

A hétvégén folytatódott a baloldali huzavona az előválasztás második fordulójára készülő jelöltek között. Karácsony Gergely hangsúlyozta: esze ágában sincs visszalépni, önmagát tartja a legalkalmasabb jelöltnek. Jakab Péter Jobbik-elnök Dobrev Klára védelmére kelt, Márki-Zay Péter pedig kijelentette: a bizonytalanok meggyőzésére ő lenne a legalkalmasabb, de nem csinál hiúsági kérdést az indulásból, ha Karácsony nem lép vissza a javára, akkor ő az utolsó pillanatban „félrerántja a kormányt”.

Budapest, 2019. szeptember 20. Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselõje sajtótájékoztatót tart 2019. szeptember 20-án Közvetlen uniós forrást az önkormányzatoknak! - Zuglóban már megcsináltuk címmel egy zuglói foghíjtelken, ahol uniós forrásokból fognak felépíteni egy házat szociális bérlakások számára. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

„Mivel Gyurcsány Ferenc már régóta nem tud országgyűlési választásokat nyerni, ezért szervezett magának egy kis »házibajnokságot«” – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth rádiónak adott interjúban. Hozzátette: a számok mind azt mutatják, hogy Gyurcsány Ferenc újra kisajátította a baloldalt, és tanulságos, hogy a Momentum utolsó helyezésével a baloldal megújítására tett kísérlet is megbukott.

„Mindenki számára nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője és az is, hogy az előválasztásnak innentől már nincs tétje.

Csak az a kérdés, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje Gyurcsány Ferenc felesége vagy Karácsony Gergely főpolgármester lesz, aki már több mint 17 éve dolgozik neki”

– rögzítette a kormánypárti politikus.

Mint ismert, lezárult a baloldali házibajnokság első fordulója, amit a szivárványkoalíció miniszterelnök-jelölti versenyében második helyen végző Karácsony Gergely vasárnap kampányeseményen értékelt. A főpolgármester arról beszélt: Orbán Viktor legyőzésére és a baloldal vezetésére önmagát tartja a legalkalmasabb jelöltnek, és

esze ágában sincs visszalépni.

Beszélt arról is, hogy egy általa vezetett kabinetben az elszámoltatás vezetésével Hadházy Ákost bízná meg, Dobrev Klárának a külügyminiszteri tárcát szánná, az alkotmányosság visszaállítását pedig Márki-Zay Péterre hagyná.

„Most a munkának van itt az ideje, a pozíciók osztogatásával még ráérünk” – reagált Karácsony szavaira Dobrev Klára, hozzátéve, hogy a munka elvégeztével lehet majd arról beszélni, hogy ki hol lesz a legjobb helyen a következő kormányban, erről azonban nem dönthet egy személyben a miniszterelnök.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a hétvégén Dobrev Klára védelmére kelt, nehezményezve, hogy paktumpolitizálás vette kezdetét. Az előválasztáson leszereplő politikus úgy gondolja, ha azért fog össze Karácsony és Márki-Zay, hogy ne Dobrev nyerjen, azzal nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek. Hozzátette: a vesztes fél szavazói fognak sérülni, és ezzel a kormányváltás esélye is.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke – aki Jakabbal együtt kiesett az előválasztás első fordulójában – úgy reagált:

Dobrev Klárával van messze a legkevesebb esélye a szivárványkoalíciónak a végső választási győzelemre.

Fekete-Győr biztos benne, hogy a Jobbik szavazói most elképedve nézik, amint a DK-val született barátság abban csúcsosodik ki, hogy Jakab Péter éppen győzelemhez próbálja segíteni Dobrev Klárát.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vasárnapi kampányrendezvényén azt hangoztatta: a bizonytalanok meggyőzésére neki és a civileknek van a legnagyobb esélye. A Gyurcsány-párt szavazóit arra kérte, hogy arra a jelöltre szavazzanak, aki a legnagyobb eséllyel tudja legyőzni Orbánt, hiszen ahogy fogalmazott: ez közös érdek.

„Rajtam nem fog száradni egy Dobrev Klára-győzelem és ezáltal Orbán Viktor újabb négyéves kormányzása”

– jelentette ki Márki-Zay, hozzátéve, nem csinál hiúsági kérdést az indulásból; ha Karácsony nem lép vissza a javára, akkor ő az utolsó pillanatban „félrerántja a kormányt”.

A baloldali pártok vezetői a hétvégén megállapodtak arról, hogy október 10-e és 16-a között tartják majd az előválasztás második fordulóját, ami így majdnem egy hét csúszással fog megkezdődni. Mint arról beszámoltunk, a súlyos technikai nehézségek és a felkészületlenség miatt az előválasztás első fordulóját az indulás napján azonnal fel kellett függeszteni, mivel nem működött az online szavazásra létrehozott oldal. Emiatt a szervezők frissíteni akarják az informatikai rendszert, de a tervezettnél több időt vesz igénybe a szavazólapok és az urnák eljuttatása a szavazókörökbe, és a szavazatok megszámlálása is komoly feladat a lebonyolítást végző Országos Előválasztási Bizottság számára.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában