robbanás

2020.07.14. 15:56

Aknára futott egy orosz-török járőrkonvoj Idlíben, többen megsebesültek

Az incidens a feszültségcsökkentési övezet déli részén történt, három orosz katona könnyebben megsebesült – közölte kedden a moszkvai védelmi tárca.

Egy orosz és egy török páncélozott jármű megsérült az M4-es autópályán. Orosz hírforrások úgy tudják, hogy a robbanásban török katonák is megsebesültek, de számukat nem ismertették. Az értesülést máshonnan nem értesítették meg.

A Rosszija 24 orosz hírcsatorna szerint az orosz sérülteket a hmejmími orosz légi támaszpontra szállították, ahol orvosi ellátásban részesültek. Az orosz parancsnokság a török és a szíriai hadsereg segítségével vizsgálatot indított annak a megállapítására, hogy a támadásért melyik fegyveres csoportot terheli a felelősség.

Moszkva és Ankara egymással szembenálló feleket támogat a szíriai konfliktusban, ami már a közvetlen konfrontáció veszélyével fenyegetett a helyszínen. Kettejük megállapodása nyomán márciusban tűzszünet lépett életbe Idlíbben és két ország hadserege közös járőrözésbe kezdett.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői telefonbeszélgetése során a két vezető nagyra értékelte a két ország védelmi minisztériumának együttműködését, amely lehetővé tette a helyzet stabilizálását Idlíbben. A megbeszélésen hangsúlyt kapott a szíriai rendezést elősegítő erőfeszítések növelésének fokozása, egyebek között az asztanai formátumban, a július 1-jei orosz-török iráni csúcstalálkozón elért megállapodások alapján.

A szíriai hadsereg kedden arról számolt be, hogy őrizetbe vette a Magariv asz-Szaura csoport három tagját, akik orosz katonai objektumokról gyűjtöttek értesüléseket. A gyanúsítottak elismerték, hogy amerikai kiképzőktől sajátították el a fegyverhasználatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában