Merénylet

2021.05.06. 16:05

Agyonlőttek Afganisztánban egy volt tévéhíradóst

Vidéki útján agyonlőttek egy volt tévés híradóst csütörtökön Afganisztánban – adták hírül az afgán hatóságok.

A két gyilkos magához vette az áldozat mobiltelefonját és elmenekült a tetthelyről.

A gyilkosság a dél-afganisztáni Kanadahárban történt. Az ottani biztonsági szolgálat több újságírót arra figyelmeztetett, hogy ők is szélsőségesek célpontjaivá válhatnak.

A merénylet – amelynek elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett – tovább erősíti az aggodalmat az afgán sajtó sorsa iránt. Az országból ősz elejéig kivonul az amerikai és a nemzetközi haderő, és emiatt egyre több támadás érheti azokat, akik együttműködtek külföldi erőkkel.

Szerdán Afganisztán kormánya és az ellene felkelő tálibok egyaránt megfenyegették az újságírókat, propagandatevékenységgel vádolva őket. A tálibok egyik szóvivőjükön keresztül arra figyelmeztették a média munkásait, hogy következményei lesznek, ha nem tartják magukat a pártatlansághoz.

A kormány oldaláról Ahmed Zia Szárádzs, az afganisztáni Nemzetbiztonsági Igazgatóság (NDS) – a hírszerzés – vezetője egy parlamenti zárt ülésen arról beszélt, hogy egyes tévécsatornák a táliboknak kedvező propagandát közvetítenek, ami – megfogalmazása szerint – „sokkoló”. Egy parlamenti képviselő beszámolója szerint Szárádzs azt is mondta, hogy „nem fogjuk ezt tűrni”.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet megítélése szerint Afganisztán a világ egyik legveszélyesebb országa újságírók számára: tavaly – az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint – 15-en vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában