V4-csúcs

2021.11.29. 15:28

Áder János: meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn Budapesten, a visegrádi csoport (V4) államfői találkozóján.

A Szépművészeti Múzeumban tartott eseményen az államfő a lengyel és szlovák kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a visegrádi partnerek biztosították Lengyelországot szolidaritásukról, és arról, hogy akár politikai, akár technikai támogatásra, akár rendőri erőre van szüksége, számíthat a másik három országra.

A visegrádi négyek megbeszéléséhez – betegsége miatt – online csatlakozott Milos Zeman cseh államfő.

Áder János hangsúlyozta: az elmúlt hetekben nagyon súlyos migrációs és politikai válság alakult ki a lengyel-fehérorosz, a lett-fehérorosz, valamint a litván-fehérorosz határon. A visegrádi partnerek szolidárisak Lengyelországgal, ami Magyarország esetében azért is indokolt, mert

2015-ben, amikor mi voltunk bajban, Lengyelország és a másik két V4-es ország biztosította Magyarországot a szolidaritásáról

– idézte fel.

Úgy vélte, a migráció kérdése és az, ami a lengyel határon zajlik, újra felhívja a figyelmet arra, hogy az EU nem késlekedhet tovább. Ha az afganisztáni válságot nézzük, vagy ha az afrikai és Ázsia más térségeinek a változásait nézzük, akár a klímaváltozásnak a hatásait, Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd – mondta.

Áder János hangsúlyozta, az oltás az egyetlen valódi védelem a járvánnyal szemben:

a V4-es államfők közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet arra, hogy aki eddig nem oltatta be magát, tegye meg.

Közölte: mind a négy országban ugyanazokkal a gondokkal küszködnek, a felnőtt lakosság egy jelentős része ugyanis még mindig nem hajlandó beoltatni magát, minden figyelmeztetés, minden a józan észre apelláló érv ellenére sem. Kérdésre közölte: a magyar kormány nem tervezi az oltások kötelezővé tételét.

Az államfő kitért rá: a V4 országcsoport az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régiója, és a négy visegrádi ország az EU leggyorsabban fejlődő országai közé tartozik a Covid-járvány ellenére is. Ez a négy ország a legkisebb veszteséggel és a leggyorsabban tudta kezelni a járvány kedvezőtlen gazdasági hatásait – értékelt.

Úgy fogalmazott, a V4 ismertségét, a választópolgárok részéről tapasztalt támogatottságot, az EU-ban a politikai tekintély növelését, azon kívül az érdekérvényesítő képességet vagy a közös gazdasági programok sikerességét tekintve, a V4 sikertörténet mind a négy országnak. Van mire büszkének lennünk, és van mire építenünk a következő harminc évben – tette hozzá.

Áder János azt is elmondta:

jogállamiság ügyében nincs szükség egységes fellépésre, mert semmilyen probléma nincs jogállamiság kérdésében.

A találkozón A V4-es országok államfői közös nyilatkozatban erősítették meg, hogy a fehérorosz rezsim lépéseit elfogadhatatlannak tartják és tiltakoznak az alapvető emberi jogok megsértése ellen. A fehérorosz hatóságok teljes felelősséggel tartoznak azoknak az életéért és egészségéért, akiket az országukba hoztak – írták. Hozzátették: Csehország, Magyarország és Szlovákia kész támogatni Lengyelországot, Lettországot és Litvániát.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök (középen) katonai tiszteletadás mellett fogadta Zuzana Caputová szlovák és Andrzej Duda lengyel elnököt a Hősök terén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában